"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: В умовах замороженого конфлікту промисловість може впасти на 16%

П'ятниця, 22 травня 2015, 15:15

В умовах замороженого конфлікту на Донбасі промислове виробництво України в 2015 році може впасти на 16%.

Таку думку висловив аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько.

"Крім ефекту від військових дій, на промвиробництво негативно впливають падіння експорту в РФ, зруйнована логістика на Донбасі, через яку не можуть працювати на повну потужність підприємства гірничо-металургійного комплексу в Донецькій і Луганській областях, а також поступова втрата внутрішнього ринку в зоні АТО з приблизно 2,8 млн населення", - говорить аналітик.

У той же час, за словами експерта, попит на сировинні товари на світових ринках падає через перевиробництво.

Реклама:

"Так, наприклад, експорт залізної руди в першому кварталі впав на 39% в грошовому вираженні в порівнянні з минулим роком, а виробництво в натуральних показниках у січні-квітні впало на 12%. Позначається також і скорочення капітальних інвестицій у промисловість. Обсяги будівництва інженерних споруд за чотири місяці цього року скоротилися на 39,2%", - відзначає експерт.

На думку Приходька, у другій половині року на промислове виробництво буде продовжувати чинити негативний вплив скорочення споживчого попиту під впливом зростання інфляції, невизначеність щодо реалізації Мінських угод, у тому числі в частині поновлення економічних зв'язків і відновлення банківської системи на Донбасі, а також негативна динаміка на світових сировинних ринках.

"Проте ми очікуємо, що під впливом низької статистичної бази у другій половині минулого року зниження промислового виробництва сповільниться до 16% за результатами 2015 року", - зазначив Приходько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: