Росіяни втрачають інтерес до нерухомості в окупованому Криму

П'ятниця, 22 травня 2015, 11:10

Ажіотаж навколо житлової нерухомості в Криму поступово сходить нанівець - за перший квартал 2015 ціни впали на 15%, а попит скоротився до мінімуму.

Про це свідчать дані, зібрані "Комерсантом".

Як повідомляється, найважче довелося ринку заміської нерухомості, де переоцінені після анексії Криму Росією будинки майже перестали продаватися.

Згідно з даними Кримстата, зростання цін на житлову нерухомість в Криму за підсумками 2014 становило 46%. Але вже на початку поточного року відбувся різкий відкат: за підсумками першого кварталу середня вартість житла скоротилася на 14%.

Реклама:

Точно такі ж цифри називають аналітики торгової системи REM Navigator. За їхніми розрахунками, в лютому середня вартість 1 кв. м в квартирах на вторинному ринку та індивідуальних житлових будинках становила 1,3 тис доларів.

Загальний обсяг пропозиції за рік майже не змінився: зараз на півострові продається трохи більше 5 тис. об'єктів.

Сильної динаміки цін поки не помітили і аналітики порталу "Мир квартир", за їхніми розрахунками, середня вартість квартир у Криму за підсумками першого кварталу збільшилася на 3,5%.

Незначне падіння цін поки відзначається тільки в Ялті (-3,5%), Армянську (-1,2%), Євпаторії (-1,2%), Севастополі, Керчі та Феодосії (в межах -1%), зазначалося у дослідженні.

Але інвестиційний попит помітно скоротився.

Як пише видання, різке зростання цін на нерухомість у Криму почалося навесні 2014 року, після анексії півострова Росією.

Одночасно злетів і інтерес з боку російських покупців, а продавці стали піднімати ціни, пік зростання яких припав на серпень, коли житло на вторинному ринку різко подорожчало на 40%. Новобудови виявилися менш схильними до ажіотажу: вартість житла на первинному ринку Сімферополя і Севастополя виросла в ціні приблизно на 10%.

Фінансова криза і тривалий процес реєстрації нерухомості не єдине, що відлякує покупців.

Крім того, з тим, що за рік нових великих забудовників в Криму так і не з'явилося, погоджуються всі опитані виданням консультанти.

натисніть для збільшення 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!