Думка експерта: Правоохоронцям стане складніше "втрачати" майно, вилучене під час обшуку

Четвер, 21 травня 2015, 19:17

Депутатам пропонують внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу України та врегулювати порядок проведення обшуку та вилучення майна підозрюваного.

Про це заявив адвокат департаменту кримінальної практики ЮК "Алеексеев, Боярчуков і партнери" Ігор Самольотов.

Відповідна ініціатива міститься в проекті закону №2181 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна і проведення обшуку".

"Законопроектом пропонується встановити обов'язок слідчого, прокурора або іншої уповноваженої особи надавати копію протоколу про обшук і тимчасове вилучення майна особі, у якої було вилучено майно", - повідомляє Самольотов.

Реклама:

За його словами, заявлена мета законопроекту - забезпечення захисту прав людини, у якої здійснюється обшук або тимчасово вилучається майно.

"Зміни в ч.3 ст.168 КПК України передбачають, що слідчий, прокурор, інша уповноважена посадова особа при затриманні або обшуку і тимчасовому вилученні майна негайно після їх здійснення зобов'язана скласти відповідний протокол", - розповідає адвокат.

Він зазначив, що копія протоколу повинна бути надана особі, у якої було вилучено майно, або його представнику.

Крім цього, стаття 236 КПК України буде доповнено частиною 9, згідно з якою другий примірник протоколу обшуку разом з доданим до нього описом вилученого майна вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім'ї або її представнику.

"Необхідно звернути увагу, що чинна редакція КПК не передбачає права на отримання особою, у якої проводиться обшук, копії такого протоколу. На наш погляд, це є суттєвою прогалиною в законодавстві, яка порушує права людини", - підкреслює Самольотов.

"У правознавчому співтоваристві запропоновані зміни вже мають свою назву: "право людини на копію", що красномовно говорить про позитивне його сприйняття, особливо враховуючи очікування нормативного врегулювання цієї правової невизначеності, яка покладе край численним відмовам слідчих органів надавати копію відповідних протоколів", - резюмує адвокат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!