ЄК та ЄБРР оголосили про 200 мільйонів євро допомоги для гарантій бізнес-кредитів

Четвер, 21 травня 2015, 12:46

Комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Йоганес Ган оголосив про надання Україні, Молдові та Грузії 200 млн євро, які будуть використовуватися в якості гарантій кредитів на суму 2-3 млрд євро.

Відповідна церемонія відбулася в Ризі, в рамках бізнес-форуму Східного партнерства, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Я радий оголосити про надання 200 млн євро. Переважна більшість цих грошей буде використана для надання кредитних гарантій на більші кредити, спрямованих на  малий та середній бізнесу", - сказав він.

Під час форуму лунали дві оцінки загальної сумі, яку можна буде залучити завдяки цим гарантіям – 2 та 3 млрд євро. "Залежить від того, чи говоримо ми про оптимістичну чи песимістичну оцінку", - пояснив у коментарі "Європейській правді" директор Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в країнах східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж.

Реклама:

За словами Маліжа, гроші ЄС будуть використані для компенсації втрат банку в разі неповернення кредиту; це дозволить знизити ризики та узгодити низькі відсоткові ставки. Наразі детальні фінансові умови кредитних ліній не розголошуються. Відомо, що у фінансуванні візьме участь також Європейський інвестиційний банк.

Джерело в Європейській комісії уточнило, що наразі розглядається варіант, за яким в Україну надійде половина грошей. Водночас ця норма не є фіксованою. "Наразі не можу дати якихось чітких гарантій щодо кількості грошей для кожної країни, оскільки буде також певна конкуренція між країнами (Україною, Молдовою та Грузією) за ці гроші", - заявив "Європейській правді" Йоганес Ган.

Франсіс Маліж також повідомив, що згадані гроші мають  надійти в Україну вже цього року, ймовірно, в третьому кварталі, а програма діятиме орієнтовно три роки. Цьому має передувати підписання договору між ЄБРР та ЄК, а також пошук банків-партнерів в Україні.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!