У квітні "здорові банки" отримали 1,9 мільярда гривень прибутку

Середа, 20 травня 2015, 18:46

За квітень 2015 року платоспроможні банки отримали прибуток у розмірі 1,9 млрд гривень, що зменшило сформований ними з початку року збиток до "мінус" 14,3 млрд гривень.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Водночас збитки неплатоспроможних банків, у яких діють запроваджені Фондом гарантування вкладів фізичних осіб тимчасові адміністрації, за підсумками чотирьох місяців зросли до "мінус" 68,5 млрд гривень, або 82.7% загального збитку банківського сектору.

"Від’ємний фінансовий результат банків сформувався насамперед за рахунок суттєвих обсягів відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій, зокрема за кредитами позичальників, платоспроможність яких погіршилася", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

За січень-квітень поточного року відрахування в резерви у 4,9 разу перевищили їх обсяги за відповідний період минулого року. Основний обсяг резервів було сформовано в лютому.

"З початком стабілізації ситуації на валютному ринку та поступовим виведенням неплатоспроможних банків з ринку темпи нарощення відрахувань у резерви уповільнилися. У квітні відрахування в резерви були найменшими в поточному році - 3,7 млрд гривень за місяць", - повідомляє регулятор.

Як зазначається, чистий комісійний дохід та результат від торговельних операцій у цілому по системі банків за результатами січня-квітня збільшилися порівняно з відповідним періодом минулого року. Натомість тривало зменшення загальних адміністративних витрат.

У межах стабілізаційних заходів Національний банк зобов’язав усі банки здійснити належну оцінку ризику невиконання зобов’язань контрагентами та сформувати в повному обсязі резерви для відшкодування можливих втрат.

"Банки, у діяльності яких є порушення, мають розробити та подати до Національного банку детальний план виконання зобов’язань щодо їх усунення, розглянути можливі шляхи підвищення капіталізації банків та поліпшення якості їх активів", - повідомляє прес-служба.

"Наприкінці квітня було розпочато діагностичне обстеження двадцяти найбільших за обсягами активів банків, результатом якого має стати рішення щодо необхідної докапіталізації та зниження ризиків операцій з пов’язаними особами", - йдеться у повідомленні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!