"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Яценюка пояснили, навіщо їм право "заморожувати" зовнішні борги

Вівторок, 19 травня 2015, 15:25

Уряд України у вівторок вносить у Верховну Раду проект Закону, що має надати Кабінету міністрів України право у разі необхідності припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов'язань.

Про це йдеться у заяві Кабінету міністрів.

Як зазначається, виплати тільки по валютним борговим зобов’язанням протягом наступних 4 років становлять близько 30 млрд доларів. Це включає і обслуговування, і повернення боргу.

"Вже сьогодні в державному бюджеті на 2015 рік видатки на обслуговування боргу складають стільки ж, скільки сукупні видатки на оборону та правоохоронну діяльність - понад 9 млрд гривень кожен. Це близько 5% ВВП кожен", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Наші двох- та багатосторонні партнери йдуть нам на зустріч та максимально залучилися до підтримки народу України", - зазначається у заяві.

Як наголошується, міжнародне співтовариство, у тому числі США, Європейський Союз та міжнародні фінансові інститути, стоять на боці України у цей важкий час.

"Але важливо, аби власники наших боргових зобов'язань також зробили свій внесок у ці зусилля. Отримавши підтримку 3,1 млрд доларів, ми сплатили 2,4 млрд доларів", - повідомляє Кабмін.

"І тому 15,3 млрд доларів - це зменшення тягаря на платіжний баланс за наступні 4 роки, яку ми очікуємо за результатами переговорів з нашими міжнародними комерційними кредиторами шляхом реструктуризації боргів. Без потужної участі комерційних кредиторів Україна не зможе стабілізувати ситуацію і повернутися до економічного зростання у 2016 році", - йдеться у повідомленні.

У Кабміні пояснили, що у разі атаки недобросовісних кредиторів на Україну, цей мораторій захищає активи держави та державного сектору.

"Будь-який мораторій, оголошений відповідно до нового закону, в майбутньому не вплине на наші двосторонні і багатосторонні боргові зобов‘язання, так само і не впливатиме на наші внутрішні зобов'язання", - запевняє уряд.

"Дія закону спрямована на ті зовнішні суверенні прямі і гарантовані зобов'язання, що окреслено у периметрі (окрім двох державних банків і Укрзалізниці)", - повідомляє прес-служба.

Також зазначається, що надання такого права урядові України ніяк не впливає ані на стабільність банківської системи країни, ані на курс української гривні.

"Але прийняттям цього закону, ми просимо наших іноземних приватних кредиторів долучитися до підтримки України та розділити з нами важкий тягар", - йдеться у заяві. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!