Думка експерта: Уряд хоче клонувати НКРЕКП

П'ятниця, 15 травня 2015, 17:35 -

Створення ще одного органу для врегулювання тарифної політики не вирішить проблеми, яка вже сьогодні викликає соціальне напруження в Україні.

Про це заявила експерт з питань енергетики Інституту суспільних досліджень Оксана Короткевич.

За її словами, пропозиція прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка створити незалежний орган зі встановлення цін і тарифів на енергоресурси, що прозвучала на засіданні Кабінету Міністрів, не вирішить, а лише загострить проблему через заплутаність відповідальності між учасниками галузі.

"Наразі на енергетичному ринку України ключовим органом в тарифній політиці є Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Це державний орган, підпорядкований президентові і підзвітний Верховній Раді", - коментує Короткевич.

Реклама:

Експерт зазначає, що на нього покладено завдання встановлювати ціни і тарифи у сферах електроенергетики, теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, у нафтогазовому комплексі.

Як зазначає Короткевич, другим контролюючим органом від виконавчої влади є Держенергоефективність, діяльність якого координується Кабміном. По-третє, на ситуацію впливає і Міненерговугілля, "Нафтогаз" та багато інших, коментує експерт.

"Тому заява Яценюка про те, що на противагу "незалежному  НКРЕКП" слід створити орган, підконтрольний уряду, який розв’яже усі тарифні суперечки, не вирішить проблему, а лише поглибить її. Насправді владі слід розібратись з діючими органами і вичистити "авгієві конюшні" галузі, перерозподіливши  функції з одного органу на іншій", - прокоментувала заяву Яценюка Короткевич.

Як приклад експерт рекомендує, перекласти функцію встановлення тарифів на енергоносії на Держенергоефективність, якщо очільник уряду вважає, що не має впливу на НКРЕКП.

Окрім цього, за словами експерта, у нещодавно прийнятому законі про ринок природного газу вже чітко визначені функції органу-регулятора (НКРЕКП), зокрема, встановлення прозорих та обґрунтованих тарифів та здійснення контролю за ліцензіатами надання послуг ЖКГ.

Тим більше, що Закон враховує основні вимоги законодавства ЄС і має на меті створення ефективного конкурентного середовища на ринку природного газу.

Короткевич вважає,що зважаючи на заяву прем’єра про нагальну потребу вдвічі скоротити держапарат чиновників, щоб зробити роботу української влади більш ефективною, сьогодні не варто поспішати клонувати нові відповідальні владні органи.

Слід дочекатись результатів роботи тимчасової слідчої комісії з розслідування законності рішення про підвищення житлово-комунальних тарифів для населення і виправити ситуацію яка вже склалась, привести тарифи до реальних цін на енергоносії та розробити чіткий механізм встановлення тарифів і затвердити їх постановою Кабінету Міністрів.

"Почавши таку вагому реформу нафтогазової галузі, Уряду треба засукати рукави і довести справу до кінця", - наголосила експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: