На Южно-Українській АЕС зупинили роботу енергоблоку

П'ятниця, 15 травня 2015, 15:20

Державна інспекція ядерного регулювання не продовжила ліцензію для  енергоблоку № 2 Южно-Української АЕС, посилаючись на його невідповідність вимогам ядерної  безпеки.

Про це йдеться у постанові Колегії Держатомрегулювання від 30 квітня 2015 року, передає прес-служба Національного екологічного центру України.

Як зазначається, на енергоблоці № 2 ЮУ АЕС виявлено 33 відхилення від норм та правил ядерної  та радіаційної безпеки, без усунення яких подальша робота блоку неможлива.

"Проте оператор АЕС - ДП НАЕК "Енергоатом", планує усунути таку значну кількість відступів вже до грудня цього року", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"Заява "Енергоатому" викликає стурбованість громадських організацій, оскільки під тиском "холодної зими" та відсутності додаткового плану дій у разі неможливості експлуатації енергоблоку, його можуть підключити до мережі без завершення всіх обов’язкових заходів", - повідомляє прес-служба.    

"Очевидно, що за такої кількості відхилень робота старого атомного енергоблоку є небезпечною. Підвищити безпеку блоку, що відпрацював заплановані 30 років, до належного рівня неможливо", - говорить координатор мережі  CEE Bankwatch Network в Україні Ірина Головко.

Під час засідання Колегії Держатомрегулювання 30 квітня представник "Енергоатому" повідомив, що блок є в балансі генерації електроенергії на зиму 2015-2016 років.

"Це означає, що енергетики розраховують на відновлення роботи блоку вже через сім місяців. Такий термін є дуже коротким для повноцінного виконання запланованих заходів, тому вже зараз уряд має готувати запасний план дій на випадок, якщо енергоблок не відповідатиме вимогам безпеки", - повідомляє прес-служба.

"Більшість українських атомних реакторів відпрацювали свій термін, тому уряд має усвідомити, що їх доведеться закривати з міркувань безпеки, тимчасово чи постійно", - пояснює Головко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: