"Нафтогаз" розраховує на залучення фінансів під газовий інтерконектор

Четвер, 14 травня 2015, 16:21

НАК "Нафтогаз України" розраховує на залучення фінансових ресурсів від Європейського Союзу під проект спорудження газопроводу-інтерконектора між Україною і Польщею.

Про це повідомив директор із розвитку бізнесу держхолдингу Юрій Вітренко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Якщо ми говоримо про новий інтерконектор із Польщею, то логічніше говорити на цю тему з Європою, а не з Китаєм. В інтерконектора труба має бути і на тому боці. Ми звернулися за відповідною програмою Європейського Союзу, що дозволяє отримувати фінансування ЄС", - сказав він журналістам у Києві в середу.

Вітренко додав, що можливість залучення коштів для будівництва з'єднувального газопроводу від Державного банку розвитку Китаю надалі розглядається, водночас пріоритет залучення цих кредитних коштів віддається під проекти нарощування внутрішньої газовидобутку та реконструкції станцій, що генерують теплову енергію.

Реклама:

"Робота триває. Проекти представлені на досить детальному рівні. Це дуже складні технічні проекти, що узгоджуються з різними організаціями в Китаї та Україні. Вони (китайський банк) дають кредити лише на проекти, які вже пройшли всі стадії узгодження, під які вже є всі необхідні інфраструктурні ресурси - така специфіка", - зазначив він.

Як повідомлялося, ПАТ "Укртрансгаз" і польська Gaz-System S. A. 17 грудня 2014 року підписали угоду про співробітництво в підготовці техніко-економічного обґрунтування проекту об'єднання польської та української газових систем.

Документ передбачає не лише інтеграцію газотранспортних систем обох держав для збільшення обсягів імпорту газу до України з Європи через Польщу, але й забезпечення зберігання європейського газу в ПСГ України та його подальшого постачання споживачам із країн ЄС.

На території України основним варіантом розширення визначено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора "Дроздовичі - Більче-Волиця" протяжністю 110 км з продуктивністю 8 млрд кубометрів на рік у напрямку Польща - Україна і 7 млрд кубометрів на рік у напрямку Україна - Польща.

Орієнтовна вартість будівництва магістрального газопроводу-інтерконектора на території України становить 245 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!