"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Виробник ліків "Біофарма" призупиняє виробництво

Четвер, 14 травня 2015, 16:02

Компанія з іноземними інвестиціями "Біофарма" призупиняє виробництво ліків через блокування експорту Кабінетом міністрів України.

Про це йдеться в прес-релізі компанії.

"Інноваційний виробник фармпрепаратів вже більше 9 місяців не може отримати нову ліцензію на експорт своєї продукції за кордон. Термін попередньої експортної ліцензії закінчився 31 грудня 2014 року. Компанія "Біофарма" звернулася до Міністерства охорони здоров'я завчасно з проханням про видачу нової ліцензії", - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, неможливість експортувати з 1 січня 2015 року ставить під загрозу робочі місця 500 працівників підприємства.

Реклама:

"Нам не зрозуміла позиція уряду, який закликає українські компанії розвивати експортні ринки, а потім не видає дозвіл на виконання контрактів", - заявив під час прес-конференції голова правління компанії "Біофарма" Олександр Маковський.

"Ми уклали угоди з партнерами в Грузії, Монголії, В'єтнамі, Азербайджані, Казахстані тощо на суму 7,5 млн доларів, але нам вже дев'ятий місяць не дають дозвіл на експорт. Ми розвивали ці експортні ринки останні три роки, і якщо препарати не будуть відвантажені в травні, ми втратимо ці ринки назавжди", - додав він.

За його словами, зараз на складах підприємства акумулювалися значні залишки препаратів з плазми крові, вартість яких становить 4 мільйони доларів.

"Протягом наступних 7 днів ми будемо змушені зупинити виробництво і утилізувати цю продукцію, оскільки її неможливо буде продати або переробити для іншого ринку збуту до закінчення терміну придатності", - пояснив Маковський.

У керівництві ПрАТ "Біофарма" також стверджують, що тривале затягування видачі спеціального дозволу з боку КМУ істотно зменшує обсяги експортних поставок підприємства та надходження валютної виручки в Україну.

"Дії органів влади в питанні видачі експортної ліцензії нашому підприємству не піддаються логічному поясненню, так як з технічної точки зору - проблеми відсутні. І міністр охорони здоров'я, і віце-прем'єр-міністр Кириленко кажуть, що документи в порядку, до "Біофарму" питань немає", - додав Маковський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: