"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P: Українські банки залишаються залежними від держави та НБУ

Четвер, 14 травня 2015, 09:24

Українські банки збережуть залежність від підтримки держави і Національного банку.

Про це йдеться в аналітичній записці міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor's, пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як зазначається, економічний спад, різке знецінення гривні і військовий конфлікт на сході країни вкрай негативно вплинули на банківську систему України.

"Показники якості активів і капіталізації українських банків за останні 15 місяців суттєво погіршилися, а характеристики фондування і ліквідності знаходяться під тиском. Ми вважаємо, що триваючий значний відтік депозитів і погіршення показників ліквідності піддають кредитоспроможність українських банків надзвичайно високому ризику", - відзначають експерти.

Реклама:

На думку S&P, в поточних умовах Національний банк є основним джерелом фондування і ліквідності банків.

"Згідно з нашим базовим сценарієм НБУ продовжить надавати підтримку у формі ліквідності українським банкам, що дотримуються регулятивних вимог, однак ми вважаємо, що здатність регулятора надавати подібну підтримку знижується", - наголошується в статті.

Експерти вважають, що НБУ як і раніше буде надавати підтримку ліквідності тим українським банкам, які дотримуються регулятивних вимог.

"Разом з тим ми вважаємо, що надалі обсяг державної підтримки банків може скоротитися, враховуючи складнощі, з якими стикається уряд країни при погашенні власних боргових зобов'язань. Подальше посилення механізмів валютного або депозитного контролю також може обмежити можливість банків виконувати зобов'язання по депозитах своєчасно і в повному обсязі", - відзначають аналітики агентства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: