"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ "звинуватив" дорогий газ у прискоренні інфляції

Середа, 13 травня 2015, 14:30

Прискорення споживчої інфляції у квітні до 14% до попереднього місяця і до 60,9% у річному виразі відбулося завдяки підвищенню цін на природний газ для населення в 5,5 раза.

Про це йдеться в аналітичній записці Нацбанку "Оцінка інфляції" за квітень.

Згідно із запискою, основний внесок в інфляцію (9.3 в. п.) обумовило підвищення цін на природний газ для населення (у 5,5 раза).

"У цілому внесок адміністративної складової в інфляцію становив 11.0 в. п. (у тому числі через підвищення тарифів на електроенергію на 33,6%)", - йдеться в огляді.

Реклама:

Крім того, в НБУ зазначають, що зростання цін за іншими компонентами споживчого кошику суттєво сповільнилося, зокрема базова інфляція - до 4,6% за місяць, зростання цін на сирі продовольчі товари - до 2,6%, що вказує на зменшення впливу курсового чинника.

"Індекс цін виробників зріс на 4%. Суттєво підвищилися ціни у добуванні сирої нафти та природного газу (на 86,2%), зокрема через збільшення ставки рентної плати за користування надрами під час видобутку природного газу для потреб населення. Зростання цін виробників у переробній промисловості сповільнилося до 1.3% за квітень (з 9.5% за березень)", - сказано у записці.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!