Думка експерта: Економіка України залишається вразливою

Середа, 13 травня 2015, 13:24 -

Незважаючи на значну макроекономічну корекцію, економіка України залишається вразливою як до зовнішніх, так і до внутрішніх шоків.

Про це заявив голова Ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.

За його словами, згідно попередніх розрахунків, ВВП України знизився більш як на 15% у 1 кв. 2015 року, а за результатами 2015 року очікується падіння щонайменш на 7,5%. Це рекордний спад з 2009 року, а зниження реального ВВП протягом двох років поспіль спостерігається вперше з 1999 року.

"Інфляція прискориться у 2015 році як мінімум до 45% (24,9% у 2014 році) насамперед через ефект девальвації гривні та різке підвищення тарифів. На цьому тлі триватиме потужне скорочення споживчого та інвестиційного попиту в Україні" - зауважив голова Ради НАБУ.

Реклама:

Банкір зауважив, що проведення більш жорсткої фіскальної політики у 2015 році (первинний профіцит держбюджету в 1 кв. 2015 року перевищив 20 млрд. грн., що є рекордом у історії державних фінансів України) необхідне для досягнення стабілізації державних фінансів, але ще більше пригнічує внутрішній попит.

Крім того, за його словами, масштабна девальвація гривні не змогла повністю вирівняти дисбаланс поточного рахунку платіжного балансу (дефіцит 1,5 млрд. доларів у 1 кв. 2014 року, 0,8 млрд. у 1 кв. 2015 року) в тому числі через зруйнування потужностей на Сході України та зниження цін на товарних ринках.

Відтік приватного капіталу триває, що є одним із чинників продовження девальваційного тиску на гривню, зазначив Шпек.

Також, за словами банкіра, зовнішня боргова позиція залишається нестабільною - поточне співвідношення держборгу до ВВП становить 79% та має тенденцію до подальшого збільшення, адже Україна відновлює резерви за рахунок кредитів міжнародних донорів.

"Обсяг міжнародних резервів НБУ становить майже 10 млрд доларів, але чисті міжнародні резерви у їхньому складі досі є близькими до нульової позначки. Міжнародних резервів НБУ недостатньо для забезпечення макроекономічної стабільності - згідно з оцінками МВФ, мінімальний необхідний рівень міжнародних резервів для України в умовах плаваючого валютного курсу має становити біля 30 млрд доларів" - додав Шпек.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: