"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Абромавичус нарахував в Україні 171 "больову точку" для бізнесу

Середа, 13 травня 2015, 09:26

Міністр економіки Айварас Абромавичус нарахував в Україні 171 "больову точку" для бізнесу.

Про це заявив міністр економіки України Айварас Абромавичус, пише "Радіо Свобода".

Йдеться про адміністративні та регуляторні норми, які заважають системі ефективно працювати, приваблювати інвестиції та заробляти гроші. Майже кожен четвертий із них уже скасували, звітує міністр.

Як зазначається, дерегуляція, стимулювання торгівлі, зменшення регуляторних перепон – саме такими кроками Міністерство економічного розвитку і торгівлі планує привабити інвестиції в Україну.

Реклама:

Зокрема, зі Сполучених Штатів запрошують експерта, під керівництвом якого почне працювати "регуляторна гільйотина". Водночас, низка важливих макроекономічних показників України продовжують знижуватись.

Напередодні прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк схвально відгукувався про роботу Мінекономіки та припускав, що у 2015 році Україна покращить свої показники у міжнародному рейтингу Doing Business.

Найближчим часом, повідомив Абромавичус, відомство зосередиться на кількох послідовних кроках. Ключовою є дерегуляція, тож необхідно прибрати решту зайвих регуляторів.

За дослідженням Європейської бізнес асоціації, найчастіше підприємці називають головними бар’єрами для економіки податковий тиск, введення додаткових імпортних мит та нечітку стратегію уряду щодо впровадження реформ у цілому.

У Мінекономіки сподіваються, що ліквідування зайвих механізмів та інстанцій контролю зменшить корупцію та запрацює як "регуляторна гільйотина".

Йдеться про системну модель для ревізії перешкод для шляху бізнесу, яку розробив американський економіст Скот Джейкобс.

Абромавичус уже анонсував, що цей експерт консультуватиме Україну для швидкої ревізії державної системи. Надалі, додає Абромавичус, потрібно буде подбати, аби непотрібні та шкідливі регулятори більше не могли легально виникати в державі.

"Україна має близько 14 тисяч регуляторних актів. І якщо ми реалізуємо "регуляторну гільйотину", то сформуємо комітет для перевірки кожного акту. Чи відповідає він практиці вільного ринку, стандартам Євросоюзу та чи не містить корупційної складової", - пояснив Абромавичус.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!