НБУ не планує підвищувати облікову ставку

Вівторок, 12 травня 2015, 18:03

Національний банк України не планує підвищувати облікову ставку.

Про це повідомив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Чесно, ні", - сказав Писарук, відповідаючи на запитання агентства, чи підвищуватиметься облікова ставка.

Як повідомив директор департаменту монетарної політики й економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук на сторінці регулятора у Фейсбук, подальше істотне підвищення ключової процентної ставки є недоцільним.

Реклама:

"…На нашу думку, подальше істотне підвищення ключової процентної ставки недоцільне, оскільки за збереження жорсткої бюджетної політики та стабільності на валютному ринку інфляційний тиск має поступово зменшитися впродовж наступних кількох місяців", - сказав Ніколайчук.

"Також необхідно взяти до уваги й негативний вплив високих процентних ставок на економічну активність, враховуючи глибоку рецесію, в якій перебуває країна", - додав він.

Ніколайчук наголосив, що поточні цифри зростання індексу споживчих цін не мають бути підставою для автоматичної корекції ключової процентної ставки НБУ: рішення про зміну цього інструменту має базуватися передусім на прогнозних показниках інфляції.

"За нашими оцінками, облікова ставка Національного банку залишається позитивною відносно інфляції через 12-18 місяців, показники якої вже не враховуватимуть поточне підвищення адміністративно регульованих тарифів", - сказав він.

Як повідомлялося, базова інфляція в Україні в квітні 2014 року сповільнилася до 4,6% після стрибка до 10,8% попереднього місяця.

Від початку року базова інфляція досягла 25,3%, а в річному еквіваленті (відносно аналогічного місяця минулого року) - 47,1% порівняно з 44,6% за підсумками березня, 33,2% - за підсумками лютого, 26,1% - за підсумками січня і 22,8% - за 2014 рік.

Облікова ставка в Україні тримається на рівні 30% з 4 березня поточного року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!