"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" дав команду компанії Saipem будувати "Турецький потік"

Вівторок, 12 травня 2015, 11:14

"Газпром" інформував будівельну компанію Saipem про початок роботи з морського трубопроводу в Чорному морі.

Про це йдеться в заяві підрядника, передає "Інтерфакс".

"Saipem оголошує, що отримав повідомлення, що клієнт South Stream Transport BV знімає призупинення контракту, і Saipem може почати роботу з морського трубопроводу в Чорному морі", - йдеться в заяві.

Як відомо, Saipem був найнятий для будівництва "Південного потоку", будівництво якого повинне було початися ще восени минулого року.

Реклама:

Рішення керівництва Росії не будувати "Південний потік" застало трубоукладальний флот Saipem у російських берегів, звідки мало розпочатися укладання.

Після цього кораблі італійських будівельників відійшли в болгарський порт Варна, де залишаються до теперішнього моменту (це підтверджують дані глобальної системи позиціонування морських судів). І при цьому "Газпром" продовжував оплачувати послуги простоюють кораблів Saipem.

Як пояснили джерела в галузі, "Газпром" дуже дорожить контрактом з Saipem. Адже справа не тільки у виборі підрядника, а ще й у отриманих в рамках режиму західних санкцій дозволах на будівництво: South Stream Transport BV отримала їх від регуляторів Нідерландів, а Saipem - від італійського регулятора.

Дозвіл стосується будівництва газопроводу в Чорному морі, а не конкретного маршруту, що дозволило "Газпрому" зробити маневр.

Закривши проект "Південний потік", "Газпром" викупив у європейських партнерів (Eni, EDF, Wintershall) пред'явлені до викупу за пут-опціоном 50% South Stream Transport BV за 1 млрд доларів.

Як повідомлялося, раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" 8 травня ухвалив рішення про початок будівництва морської ділянки газопроводу "Турецький потік".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!