Думка експерта: Неплатники податків ризикують майном при здачі квартири в оренду

Четвер, 9 квітня 2015, 20:42 -

Неплатники податків можуть втратити майно при здачі квартири в оренду.

Таку думку висловив керуючий партнер ЮК Prove Group Владислав Кочкаров.

"До 1 травня 2015 року необхідно подати декларації про майновий стан і доходи, отримані в 2014 році, вказавши, зокрема, доходи від здачі нерухомості в оренду. Відсоток людей, які показують такого типу доходи і платять з них податки - дуже малий" , - зазначає юрист.

За його словами, здача квартири в оренду регулюється статтями 319 і 320 Цивільного кодексу України, згідно з якими власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на свій розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Реклама:

"Досить часто громадяни України забувають, що згадане джерело заробітку підлягає оподаткуванню. Стаття 170 Податкового кодексу визначає особливості нарахування та оподаткування доходів від надання нерухомості в оренду, житловий найм", - заявив Кочкаров.

"А саме, орендодавцю, який здає квартиру фізичним особам і не є підприємцем, після кожного кварталу протягом 40 днів необхідно нарахувати податок і сплатити. Якщо в місяць дохід менше 12,180 гривень, то сплачувати необхідно 15%, все що понад - 20% від суми доходу", - повідомив юрист.

На думку експерта, основна загроза для орендодавця полягає в тому, що факт "неофіційної" здачі їм житла в оренду буде доведений. Тоді йому доведеться заплатити штраф від 17 до 34 тисяч гривень, відповідно до статті 212 Кримінального кодексу України.

"Актуальним в розрізі цієї теми є питання про переселенців із зони АТО. Їм для отримання довідки тимчасово-переміщеної особи, необхідно вказувати адресу, за якою вони проживають, і отримувати позначку в міграційній службі", - повідомив Кочкаров.

натиснути для збільшення 

"В принципі, якщо відповідні органи передадуть таку інформацію в податкову, то у фіскалів можуть виникнути припущення, що переселенці проживають саме на підставі оренди. І тоді виникнуть питання до господарів таких квартир", - відзначає експерт.

За його словами, довести, що квартира здається і за якою саме ціною не так вже й просто, але додаткові проблеми орендодавцям це все ж може створити.

"Але якщо ми говоримо про впровадження європейських стандартів, то офіційна оренда - це нормальна практика всіх цивілізованих країн. Не будемо забувати і про те, що загальним недоліком тіньового ринку житлової нерухомості є недоотримання коштів місцевими бюджетами", - сказав Кочкаров.

За приблизними оцінками експертів ринку нерухомості, близько 90% житла, яке здається в оренду - в тіні. Зокрема, бюджет Києва недоотримує податків на сотні мільйонів гривень щороку.

"Проблема тіньового ринку оренди житлової нерухомості вирішувана. По-перше, потрібно створити відкритий реєстр житла, яке пропонується в оренду. По-друге, потрібно знизити ставку оподаткування для доходу від надання житла в оренду", - сказав Кочкаров.

"Сьогодні ми спостерігаємо, як влада намагається максимально "вичавити" з людей фінанси. Навіть, здавалося б, благородна процедура надання субсидії таїть у собі необхідність вказати в декларації доходи осіб від здачі майна в оренду", - повідомляє експерт.

"Як тільки людина спробує претендувати на знижку по комуналці, фіскали відразу ж стягнуть податок на доходи від діяльності орендодавця. Потрібно змінювати підходи до вирішення проблеми, де пріоритетним стане не наповнення бюджету за рахунок простих громадян і встановлення значного відсотка податку, а захист прав та інтересів тих, хто здає і орендує житло", - підсумував Кочкаров.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: