Life:) виступає за регулювання роздрібних тарифів на мобільний зв'язок

Четвер, 9 квітня 2015, 16:22

Телекомунікаційна компанія "Астеліт" (life :)) виступає за введення регулювання роздрібних цін.

Про це в четвер заявив в ході прес-конференції директор з корпоративних регуляторних та юридичних відносин life:) Дмитро Фурман.

На його думку, регулювання тарифів має бути введено для операторів з істотною ринковою силою (SMP - Significant Market Power).

На думку Фурмана, великі мобільні оператори встановили загороджувальні тарифи при дзвінках в інші мережі. У той же самий час внутрішньомережеві дзвінки обходяться абонентам дуже дешево - іноді за демпінговими розцінками. В результаті 92% звонкового трафіку замикається всередині мережі.

Реклама:

На думку Фурмана, така ситуація загальмує розвиток нової послуги, яка цього року має бути виведена на ринок - збереження номера при зміні оператора (MNP, Mobile Number Portability). Бо якщо абонент перейде в іншу мережу зі своїм номером, то на старі контакти з його спілкування всередині мережі йому доведеться витрачати набагато більше. Від 50 копійок за хвилину.

За підрахунками life:), це створить додаткові витрати для абонента в розмірі 200 гривень на місяць. В результаті у абонента не залишається бажання змінити оператора.

Тому крім регулювання роздрібних цін, life:) вважає за необхідне знизити Міжоператорський тариф на завершення дзвінка. Зараз він регулюється державою і становить 36 коп/хвилину.

Але на думку life:), собівартість здійснення дзвінка набагато менше - близько 8 копійок за хвилину. Половина з цих витрат - це і є витрати на завершення дзвінка в іншій мережі. До цієї цифри і потрібно прив'язувати регульований інтерконект тариф, на думку life:).

У той же час, компанія вважає, що мінімальний роздрібний тариф (у тому числі і всередині мережі) не повинен бути менше собівартості - 8 копійок за хвилину.

На думку експертів life:), якщо НКРЗІ знизить ставку взаємоз'єднання мереж до обґрунтованого рівня собівартості і маржі, а також почне регулювати роздрібні ціни, то дзвінки всередині мережі та на інші мережі будуть обходитися абоненту приблизно за одні й ті ж гроші.

Нагадаємо, зараз НКРЗІ готує законопроект "Про електронні комунікації", який повинен прийти на зміну закону "Про телекомунікації". У новому законопроекті прописано поняття оператор з істотною ринковою силою. Це компанія, яка контролює понад 25% доходу на одному з телекомунікаційних ринків.

Новий законопроект також передбачає введення регулювання оптових і роздрібних тарифів операторів, що мають істотну ринкову перевагу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: