Думка експерта: "Газпрому" потрібні гроші

Вівторок, 7 квітня 2015, 19:25

Розігрівання теми чергових боргів свідчить про те, що Росії конче потрібні кошти, а отриманих грошей легальним шляхом – як оплата за реально поставлені обсяги газу - недостатньо.

Про це заявила президент аналітичного центру DIXI Group Олена Павленко.

За її словами, тема постачання газу на окуповані території не обговорюється на міжнародному рівні – і українська, і європейська сторони заявляли, що "Газпром" поставив газ в обхід зазначених в угоді пропускних пунктів, і його обсяги не можна ні облікувати, і проконтролювати, щоб потім оплачувати.

"Юридично дії російської компанії виправдати дуже складно", - говорить експерт.

Реклама:

Павленко зазначає, що російська сторона й далі продовжує розігрівати цю тему у своїх національних медіа.

"Разом із тим, російська сторона продовжує розігрівати цю тему у своїх національних медіа – міністр енергетики РФ О.Новак погрожує стягнути з України кошти за поставлений на Донбас газ. Замовчуючи, що газ постачався туди "обхідними шляхами", міністр вкотре формує в публічному просторі нову тему "українських боргів за російський газ", яка потім буде обґрунтуванням для виставлення Україні чергового рахунку", - коментує експерт.

За її словами, розігрівання теми чергових боргів свідчить про те, що Росії конче потрібні кошти, а отриманих грошей легальним шляхом - як оплата за реально поставлені обсяги газу - недостатньо.

Крім того, Павленко зазначила, що до результатів суду в Стокгольмі, де буде винесено рішення щодо вже пред’явлених Україні раніше боргів, треба чекати біля року, зараз їх обговорення не дадуть жодного результату.

"Виникає потреба в створенні нового конфлікту, який би дав підстави "Газпрому" висунути грошові претензії. Постачання газу на Донбас поза контролем "Нафтогазу" є зручною реалізацією такої потреби, адже туди можна закласти кошти, які перевірити надто складно", - говорить президент аналітичного центру.

Вона зазначає, що для недопущення таких сценаріїв дуже важливо, щоб європейська сторона залишалась присутньою в українсько-російському газовому діалозі.

"ЄС є гарантом того, що грати так, як грає "Газпром" - не правильно, і не Україна має погоджуватись на тиск російської компанії, а "Газпром" має міняти правила гри", - підсумувала Павленко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!