"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: "Податкові ями" в Україні продовжують процвітати

Неділя, 5 квітня 2015, 16:37

Остаточного варіанта звіту комісії, яка розслідувала діяльність вищого керівництва ДФС, не бачив ніхто, включаючи людей, які безпосередньо брали участь у його підготовці - усі претензії до ДФС щодо зловживань було зібрано в експертів і відправлено в невідомому напрямку. 

Про це пише DT.UA.

Як зазначає видання, матеріали там були дуже цікаві, варті уваги не лише громадськості, а й правоохоронних органів.

Саме відсутність наочних результатів розслідування призвела до низки чуток і допущень про те, що комусь дали гарно піти, когось "пішли", а хтось став жертвою інсинуацій.

Реклама:

У результаті всі постраждалі, а винуватих немає. І традиційно ніхто дотепер не поніс реальної відповідальності за ті порушення, які власне стали причиною кадрових змін.

Попри те, що боротьбою з "податковими ямами" у ДФС займаються відразу кілька підрозділів, які мають для цього всі ресурси, включаючи програмні продукти та технічне забезпечення, "ям" теж не поменшало, пише видання.

"Не змінилася й практика розгляду скарг платників. На рівні ДФС понад 90% скарг розглядаються на користь самої ж служби. Якщо ж скарги доходять до судів, то більш як 70% рішень приймається на користь платників податків. Про що це свідчить? Про те, що скаржитися на рядових співробітників податкової її ж керівництву безглуздо - рука руку миє", йдеться в статті.

"Компанії, які входять у топ-20 "відшкодувальників", можна легко виявити і в легендарних "списках Клименка" на відпрацювання по трансфертному ціноутворенню.

"Фактично це підприємства, які здійснюють експорт або за цінами, які нижчі від індикативних, або в низькоподаткові юрисдикції. Виходить, що компаніям, які мають "відпрацьовуватися" по ТЦУ, продовжують вчасно та без затримок відшкодовувати ПДВ", - розповіла Ольга Богданова, голова наглядової ради громадської організації "Палата податкових консультантів".

Як пише видання, монстр, створений ще при Клименку, нікуди не зник. Приклад Білоуса показав, що завдяки чітко вибудуваній попереднім керівником системі, контроль над тіньовими потоками легко переходить із рук у руки, і зміна керівництва не гарантує зміни підходів чи зміни в роботі ДФС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: