Податкова судиться з "Нафтогазом" через мільярди з ПДВ

Субота, 4 квітня 2015, 17:29

В опублікованій НАК "Нафтогазом України" аудованій звітності за 2012-2013 роки аудитори повідомляють, що у "Нафтогазу" є "істотні судові позови, щодо яких існує невизначеність щодо їх остаточного вирішення і наслідків для групи".

Зокрема, як випливає зі звіту аудиторів, невизначеними залишаються судові позови НАК з податковою адміністрацією, пише ZN.UA.

"У 2014 році проти групи були відкриті судові справи щодо операцій з транспортування природного газу. Податковими органами було відхилено 577 мільйонів податку на додану вартість до відшкодування та нараховано штрафні санкції на загальну суму 289 мільйонів гривень, а також нараховані додаткові зобов'язання з податку на прибуток в сумі 1475 мільйонів гривень та штрафні санкції в сумі 369 мільйонів гривень", - йдеться у звіті.

Як зазначається, група оскаржила ці нарахування, і за станом на дату затвердження цієї консолідованої фінансової звітності судові справи перебували в процесі розгляду".

Реклама:

"Хотілося б також звернути увагу на рівень сплати "Нафтогазом" податків, адже це одна з найбільших компаній в Україні. Питання - які податки платить ця компанія? Згідно зі звітністю НАК витрати з податку на прибуток становили 1868 млн грн у 2013-му і 641 млн грн - в 2012-м", - пише видання.

Звичайно, є ще ПДВ і рента (або плата за надра), але такий рівень податку на прибуток найбільшої в Україні компанії не може не дивувати: будемо сподіватися, що після підняття тарифів ситуація суттєво зміниться.

У свою чергу НАК спробували дати цьому пояснення.

Як заявив у коментарі заступник голови правління "Нафтогазу" Сергій Коновець, витрати з податку на прибуток, відображені у звіті про прибуток або збитки, - "це показник, що розраховується відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерської звітності, тоді як фактично сплачені до бюджету суми визначаються згідно з правилами податкового обліку".

Він зазначив, що фактично в 2012 р. "Нафтогаз" і підприємства групи сплатили до бюджету України 24,041 млрд грн, або 9% від загального доходу держбюджету (в т. ч. податок на прибуток - 3,572 млрд і частину прибутку на державну частку, яку також можна розглядати як податок на прибуток, - 2,762 млрд), в 2013 р. до бюджету було сплачено 18,231 млрд грн, або 7% від загального доходу держбюджету (в т. ч. податок на прибуток - 2,295 млрд і частину прибутку на державну частку - 45 млн).

"Якби "Нафтогаз" отримувала компенсацію збитків від реалізації імпортованого природного газу грошовими коштами, а не через внесення ОВДП у статутний капітал, то така компенсація відображалася б у складі доходів. Це, з одного боку, призвело б до зменшення збитків компанії, а з іншого - вплинуло б на збільшення оподатковуваного прибутку у податковому обліку і, відповідно, до зростання сум сплаченого в бюджет податку на прибуток" - сказав Коновець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!