Уряд затвердив перелік єврооблігацій для реструктуризації

Субота, 4 квітня 2015, 15:23

Кабмін затвердив перелік зовнішніх боргових зобов'язань, щодо яких планується здійснення угод щодо зміни умов запозичень, включивши в нього єврооблігації держбанків, "Укрзалізниці" і Києва і давши вказівки учасникам процесу реструктуризації.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Мінфіну.

"4 квітня за пропозицією Міністерства фінансів на засіданні Уряду було затверджено Розпорядження, що окреслює периметр боргової операції України, що здійснюється в рамках кредитної програми МВФ, ухваленої 11 березня", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Кабмін затвердив перелік зовнішніх боргових зобов’язань, щодо яких планується здійснення правочинів стосовно зміни умов запозичень, та надано настанови для вжиття заходів учасниками процесу реструктуризації.

Реклама:

Правочини стосовно зміни умов запозичень мають забезпечити виконання Україною трьох кількісних зобов’язань України перед МВФ щодо досягнення конкретних показників боргу, а саме:

- заощадження на зовнішніх платежах по боргових зобов’язаннях держави, гарантованих державою та суб’єктів господарювання державного сектору економіки на суму приблизно 15 млрд. дол. за період реалізації програми МВФ;

- забезпечення до 2020 р. співвідношення державний борг/ ВВП на рівні, не вище, ніж 71 % від ВВП;

- підтримання загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10 % від ВВП (максимум 12 % від ВВП на рік) в 2019-2025 рр.

Згідно із повідомленням, з метою досягнення цих трьох завдань, правочини стосовно зміни умов запозичень мають включати в себе всю зовнішню заборгованість державного сектору, що виникла до 28 лютого 2014 року, та що представляє собою:

1. Державний зовнішній борг.

2. Гарантований державою зовнішній борг.

3. "Квазі-суверенний" зовнішній борг, що включає єврооблігації державних банків, Укрзалізниці, міста Київ.

Правочин щодо кожного фінансового інструменту, що включено до периметру, має забезпечити свій внесок у досягненні трьох завдань боргової операції.

Одночасно, враховуючи важливість "Укрексімбанку" та "Ощадбанку" для банківської системи і відновлення економіки України, правочини стосовно зміни умов запозичень їх зовнішніх зобов’язань мають на меті досягнення лише цілей програми МВФ щодо ліквідності.

Згідно з програмою МВФ, переговори з кредиторами мають бути завершені до 1 перегляду цієї програми (тобто в травні 2015 року).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: