Аудитори не підтвердили звітність "Нафтогазу" за 2012-2013 роки - ЗМІ

Субота, 4 квітня 2015, 14:56

З оприлюднених "Нафтогазом України" документів випливає, що фактично аудитори не підтвердили фінансову звітність НАКу за 2012-2013 рр., коли менеджмент і грошово-ресурсні потоки компанії контролювала влада Януковича.

Про це йдеться у матеріалі ZN.UA

"У зв'язку зі значимістю питань, викладених у параграфах 1-7 вище, ми не мали можливості отримати достатні і належні аудиторські докази, які формували б підставу для висловлення аудиторської думки про консолідований фінансовий стан Групи на 31 грудня 2012 р., і консолідовані фінансові результати її діяльності та рух грошових коштів за роки, які закінчилися 31 грудня 2013 та 2012 рр", - йдеться у звіті.

Крім того, аудитори зазначили, що не висловивили думки щодо консолідованого фінансового стану Групи на 31 грудня 2012 р. та консолідованих фінансових результатів її діяльності і руху грошових коштів за роки, які закінчилися 31 грудня 2013 та 2012 рр.

Реклама:

Також, видання зазначає, що фраза зі звіту "не висловлюємо думку" означає тільки одне: аудитори не можуть погодитися з наданими на перевірку фінансовими звітами.

Зокрема, у них відсутня інформація щодо суттєвих моментів, які не дають можливості це зробити. Аудитори розкривають причини, з яких вони не можуть підтвердити звітність, йдеться у матеріалі видання.

Як зазначається, по-перше, немає належної переоцінки основних засобів, а переоцінка станом на 31 грудня 2009 р. не може відображати справедливу вартість основних засобів належним чином для 2012 та 2013 рр.

По-друге, немає оцінки запасів нафти та газу. Видобувні компанії в усьому світі повинні періодично оцінювати свої запаси, але попередній менеджмент не замовляв такої оцінки вчасно.

По-третє, придбання послуг, запасів та основних засобів на суми від 37 млн до 2,169 млрд грн, щодо яких первинні документи було вилучено представниками прокуратури України в межах слідства, що проводиться останньою.

Крім того, у звіті зазначається, що "до складу собівартості реалізації за 2013 р. включені витрати за роботи, виконані підрядниками, та спожиті запаси у сумі 1,082 млрд грн (2012 р. - 1,983 млрд грн).

"У теперішнього керівництва групи не має достатніх доказів, які б підтвердили ці витрати, і група визнає їх за історичною вартістю згідно з даними первинної документації. Щодо цих витрат у 2014 р. були розпочаті кримінальні провадження, і первинна документація була вилучена представниками прокуратури", - пише видання.

По-четверте, непідтверджені суми витрат: придбання основних засобів у сумах 4335 млн грн і 11097 млн грн; придбання послуг і запасів у сумах 2927 млн грн і 3366 млн грн, що були включені до складу собівартості реалізації та інших операційних витрат.

По-п'яте, немає доказів стосовно повноти відображених доходів від реалізації певним покупцям у консолідованій фінансовій звітності групи, яка додається, щодо операцій продажу нафтопродуктів у сумах 2853 млн грн і 1734 млн грн за роки, які закінчилися 31 грудня 2013-го та 2012-го, відповідно.

По-шосте, втрата контролю над активами НАКу, що розташовані на території АРК та у Донецькій і Луганській областях: аудитори не мали змоги здійснити перевірку звітності у цих регіонах.

Крім того, в аудиторському звіті наведено вартість активів "Чорноморнафтогазу", яка тільки в частині основних засобів (без належного підтвердження) становить 14,5 млрд грн.

"Таким чином, аудиторам "не вдалося отримати достатніх та належних аудиторських доказів, щоб переконатися стосовно сум та характеру наведених вище операцій, а також їх класифікації в консолідованій фінансовій звітності за роки, які закінчилися 31 грудня 2013 та 2012 рр" - пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: