"ЗАлК" за рік отримав збиток майже 2 мільярди гривень

Четвер, 30 квітня 2015, 09:53

2014 рік "Запорізький алюмінієвий комбінат", згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності, закінчив зі збитком 1,971 млрд гривень.

Про це йдеться в повідомленні підприємства.

Згідно з фінзвітом, в 2014 році комбінат скоротив чистий дохід на 13,4%, або на 61,62 млн  гривень до 396,886 млн гривень порівняно з 2013 роком.

 

Як повідомлялося, 12 березня 2015 Верховним Судом України підтверджено законність вимог Генпрокуратури щодо повернення державі контрольного пакета акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".

Реклама:

Нагадаємо, що в лютому 2001 року між Фондом державного майна України і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "ЗАлК", за умовами якого, окрім зобов’язання покупця сплатити ціну пакета акцій, також передбачалось обов’язкове погашення ним боргів приватизованого підприємства, а саме довгострокових зобов’язань товариства перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму понад 75 млн дол США.

Водночас покупці контрольного пакета акцій ВАТ "ЗАлК" - ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" та компанія "VELBAY HOLDINGS LIMITED" уникали виконання інвестиційних зобов’язань перед державою щодо погашення заборгованості товариства за вищевказаною кредитною угодою.

"Це стало підставою для пред’явлення Генеральною прокуратурою України відповідного позову, який було задоволено. Обґрунтованість вимог прокурора підтвердили і суди апеляційної та касаційної інстанцій", - зазначили у прес-службі.

Водночас відповідачі, не полишаючи спроб залишити у своїй власності контрольний пакет акцій ВАТ "ЗАлК", неодноразово зверталися до Верховного Суду України.

Проте найвищий судовий орган, розглянувши 11 березня 2015 року зазначену справу, погодився з доводами прокурора та залишив судові рішення без змін.

Як відомо, власником ЗАлКу в 2004 році стала російська група "СУАЛ", а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл", створеної при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore. "Русалу" в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод (МГЗ).

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!