Думка експерта: Малий і середній бізнес залишилися без кредитів через високу облікову ставку

П'ятниця, 3 квітня 2015, 15:31

Після того, як Національний банк підвищив облікову ставку до 30%, ціна кредитів для малого та середнього бізнесу в середньому зросла на 2-5%, що зробило позики практично недоступними для цього сегменту клієнтів.

Про це заявив глава наглядової ради ПАТ "Укрінбанк" Володимир Клименко.

Експерт зазначив, що підвищення облікової ставки зробило позики практично недоступними для малого та середнього бізнесу, в результаті чого багато хто найближчим часом буде змушений піти з ринку або заморозити бізнес.

"Зараз ми бачимо зміну процентних ставок по кредитах на поповнення оборотних коштів і за овердрафтом на 2-5% до 26-32% річних. Більш того, зникають беззаставні кредитні продукти для бізнесу - наприклад, овердрафтів без застави на ринку майже не залишилося, а існуючі доступні тільки перевіреним клієнтам з твердою заставою і позитивною кредитною історією", - зазначив Клименко.

Реклама:

За його словами, через збільшення вартості кредитних коштів багато компаній будуть згортати свою бізнес-активність, що негативно вплине на економіку країни.

"Малий бізнес сьогодні знаходиться в найскладніших умовах, в боротьбі за виживання. Ще рік тому банки могли запропонувати сегменту МСБ і овердрафти, і кредити на поповнення обігових коштів, і автокредити, і позики для купівлі обладнання", - заявив Клименко.

"Зараз у більшості банків залишаються тільки овердрафти для тих клієнтів, кому вони були відкриті раніше, одиниці кредитують придбання транспорту та обладнання, а вимоги до позичальників - дуже жорсткі", - каже експерт.

На думку Клименка, вплинути в короткостроковій перспективі на ціну кредитів для малого та середнього бізнесу зможуть два фактори - це зміна Нацбанком облікової ставки і одночасне зниження процентних ставок по депозитах.

"Ресурси НБУ подешевшають, і одночасно з цим вклади населення повинні стати дешевше на 2-4%. Тоді можна буде говорити про зниження ціни кредитів для бізнесу на 3-4%", - упевнений банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: