Гонтарева розповіла, як перебудовуватиме банківську систему

Середа, 29 квітня 2015, 16:53

Процес перебудовування банківської системи передбачає три етапи - очищення, перезавантаження та сталий розвиток.

Про це заявила голова Національного банку Валерія Гонтарева на нараді з банкірами, повідомляє прес-служба на сторінці у Facebook.

"Перша стадія реформи банківського сектору – очищення, буде закінчена вже 30 червня 2015 року. Саме до цього часу 35 найбільших банків, які пройшли в 2014 році стрес-тестування, повинні бути докапіталізовані. По суті, буде практично закінчено очистку системи від банків, які несли системні ризики", - зазначила глава НБУ.

За її словами, більше того, що з цього моменту можна вже починати перезавантаження банківської системи – це другий етап нашої реформи.

Реклама:

"Ми вже підготували всі необхідні нормативно-правові акти, посилили систему банківського нагляду і фінансовий моніторинг. Ми запустимо процедуру "permanent supervision", для того, щоб ніколи більше не допустити в банківській системі того, що нашій команді досталося у спадщину в літку 2014 року", – акцентувала Гонтарева.

За словами голови НБУ, головним завдання є створення на банківському ринку і всередині самого Нацбанку такі умови, при яких всі проведені нами реформи будуть безповоротними.

"На перезавантаження нам знадобиться не менше року. Почнемо з поступового зняття обмежень, спочатку на ринку депозитів фізичних осіб, а згодом і на валютному ринку. Почнемо знижувати ставку рефінансування, як тільки приборкаємо інфляцію. Посилимо рівень корпоративного управління в банках та рівень управління ризиками. Таким чином будемо повертати довіру вкладників до банківської системи України", - зазначила вона.

Гонтарева зазначила, що найголовнішим третім етапом - сталий розвиток банківської системи за всіма її напрямами.

"Ми, як регулятор, повинні бути до цього готові. Національний банк буде не лише декларувати показники інфляції і писати принципи монетарної політики, а і реалізувати ці принципи через механізми інфляційного таргетування та гнучкого обмінного курсу. Наша мета – це досягнення 5% інфляції на горизонті в 3-5 років, та сприяння економічному зростанню країни через забезпечення економіки доступними по ціні ресурсами," - підкреслила вона.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!