Думка експерта: Корупціонери будуть "гнити" у в'язницях і зможуть судитися в Євросуді

Вівторок, 28 квітня 2015, 13:49

Законопроект щодо удосконалення застосування заходів за скоєння корупційних злочинів позбавить корупціонерів права виходити під заставу.

Про це повідомляє адвокат департаменту кримінальної практики ЮК "Алеексеев, Боярчуков і партнери" Ігор Самолетов.

За словами адвоката, народним депутатам пропонують позбавити корупціонерів права виходити під заставу.

Про це йдеться в проекті закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення застосування заходів за скоєння корупційних злочинів", розробленому Мін'юстом.

Реклама:

"Заявлена мета цього проекту - підвищення гарантії невідворотності покарання для осіб, які вчинили корупційні злочини. Вийшовши під заставу з в'язниці, вони часто подаються в біга, ховаючись від слідства і суду. Тим більше, що сума застави для них часто є несуттєвою, і вони готові її втратити заради свободи", - говорить Самольотов.

Адвокат зазначає, що саме тому Мін'юст пропонує законодавцям виключити такі запобіжного заходи як застава, особисте зобов'язання, особиста порука і домашній арешт для підозрюваних або звинувачених у корупції, щоб вони не тікали за кордон, де зберігаються їх накрадені капітали, уникаючи кримінальної відповідальності.

"Їх має очікувати виключно утримання під вартою до винесення рішення суду", - повідомляє адвокат.

Крім того, за його словами, вже існуючі статті 109 - 1141, 258 - 2585, 260, 261 Кримінально-процесуального кодексу України планується доповнити частиною 5 статті 191 (у разі вчинення злочину шляхом зловживання службовим становищем) та частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України.

"Запропонований законопроект, з одного боку, - ефективний механізм для гарантованого покарання корумпованих чиновників. Але звучать і застереження щодо цього законопроекту. Позбавлення особи можливості застосування судом альтернативних утриманню під вартою заходів означає пряме порушення прав людини, це дозволить підозрюваним подавати заяви до Євросуду з прав людини зі значними шансами на виграш", - підкреслює Самольотов.

Також, за словами адвоката, за будь-які інші корупційні злочини, крім перерахованих вище (ч.5 ст. 176 КПК України), запропонований парламенту законопроект пропонує призначати заставу в десятикратному розмірі неправомірної вигоди або вартості отриманого злочинним шляхом майна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!