"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: Скупка землі в Україні може призвести до агроколоніалізму африканського зразка

Неділя, 26 квітня 2015, 12:32

Скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні загрожує закінчитися агроколоніалізмом африканського або латиноамериканського зразка.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише економічний оглядач Юлія Самаєва.

Як повідомляється, небувалий інтерес іноземних інвесторів до сільського господарства України турбує, адже в нинішніх умовах розпродаж земель - це дуже сумнівна затія.

Автор нагадує, що Джордж Сорос в інтерв'ю виданню Standard заявив, що готовий вкласти мільярд доларів (сума насправді досить скромна) в українські сільське господарство та інфраструктуру.

Реклама:

Як зазначає оглядач, саме Сорос брав активну участь в економічному житті латиноамериканських країн наприкінці 90-х минулого сторіччя.

"У результаті до 2009 року площа сільськогосподарських земель Бразилії, Аргентини і Уругваю, що належали Adecoagro, в якій Сорос є великим акціонером, перевищила 283 тисяч га", - пише автор.

Стосовно цього, у своєму блозі на "УП" доктор філософських наук, виконавчий директор Міжнародного фонду Відродження Євген Бистрицький написав, що авторка у своїй статті  спрямовує інвективи у бік тепершініх очільників краіни та західних компаній і фінансистів, які плекають плани тотальної скупки нашої землі задешево.

"Не берусь тут коротко судити, що у цих пересторогах вірно. Суджу лише про те, як авторка переходить від по суті вірних застережень щодо поспіху у прийнятті такого важливого державного рішення до відвертої маніпуляції й брехні. Останнє повторює радянську стилістику тотальної підозри убік підступних класових ворогів-капіталістів. Від маніпуляцій і брехні стаття втрачає довіру й набуває якості розповсюджувача підозри і недовіри до всього, що робиться владою, у тому числі за допомогою Заходу", написав Бистрицький.

За його словами, авторка маніпулює, тобто підмінює професійний аналіз вигадками про ротшильдів та немовби старе знайомство-зговір Сороса і Абромавичуса.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: