"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Україна витрачає в 70 разів більше на субсидії, ніж на енергозбереження

Середа, 22 квітня 2015, 17:09

Кошти обсягом 24,5 мільярда гривень, що передбачені в бюджеті для компенсації тарифів на енергоносії, можна використати ефективніше.

Такої думки дотримується керівник проектів ЄК "Угода мерів в Молдові, Білорусії та Україні" Святослав Павлюк.

"Взяв калькулятор і співставив недавно анонсований бюджет щодо компенсації населенню 40% по кредиту на матеріали утеплення будинків з бюджетом субсидій за енергоносії на цей рік", - написав він на своїй сторінці в FB.

Павлюк нагадав, що на програми енергозбереження цього року виділено 343 млн гривень. Водночас, на субсидії за енергоносії, як відомо, у 2014 році передбачається виділити 24,5 млрд гривень.

Реклама:

Також експерт наголосив, що 343 млн гривень - це гроші, виділені Україні Євросоюзом, а 24,5 млрд гривень - це гроші платників податків.

"Якщо перерахувати це в щоденний показник, отримаємо 66 мільйонів гривень - щодня. Тижневі субсидії населення по енергоресурсах - це річний бюджет, виділений на енергозбереження країни", - наголосив він. 

"Уряд зробив перший крок, прийнявши маленьку, фрагментарну програму підтримки утеплення, але ми мусимо використовувати гроші субсидій ефективніше. Ті суми краще дати сім'ям на утеплення - одноразово, на покриття відсотків, на покриття частки кредиту, на будь-що, що скорочує споживання і підтримуватиме економію", - вважає Павлюк.

За його словами, уряд зараз виконує забаганки населення.

"Якщо населення і фахівці будуть вимагати субсидій, а не реальних механізмів стимулювання скорочення споживання, то уряд дасть субсидії. Це значно простіше. Але давайте говорити про правильний порядок денний", - підкреслив Павлюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: