"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банкіри розповіли, в якому банку зберігати гроші

Середа, 22 квітня 2015, 13:16

У 2014 році українці винесли з банків 126 млрд гривень, а цього року банківська система втратила вже близько 20 млрд гривень.

Hubs задав головам правлінь топ-50 українських банків однакове питання: "В якому банку окрім вашого, ви порадили б зберігати гроші?". Щоб банкіри охочіше відповідали і не лукавили, їм була обіцяна повна анонімність.

Як пише видання, в список рекомендованих потрапили держбанки і банки з іноземним капіталом.

Шість банкірів віддали голоси за "Райффайзен Банк Аваль" - українську дочку австрійської групи Raiffeisen.

Реклама:

Рівно стільки ж банкірів відмовилися рекомендувати інший банк. У число "відмовників" увійшли голови правлінь "Ощадбанку", "Промінвестбанку", "ПУМБ", "Альфа-Банку", "Хрещатика" і "Універсалбанку". Умови опитування не забороняють Hubs публікувати їх список.

Голова правління "Хрещатика" Дмитро Гриджук побоюється щось радити до відновлення довіри до банківської системи, керівник "Універсалу" Ігор Волох - віджартувався бородатим анекдотом про швейцарські банки.

Голова правління ПУМБу Сергій Черненко пояснив відмову низькою якістю розкриття банківської інформації.

Державний "Укрексімбанк" набрав чотири голоси, "Ощадбанк" і банки з французьким капіталом ("Укрсиббанк" і "Креді Агріколь") - по три.

Два банкіра порекомендували угорський ОТП Банк і американський Сіті Банк. По одному голосу отримали російський "Альфа-Банк" і італійський UniCreditBank.

 

Чому на 50 питань тільки 31 відповідь? Hubs дотримувався формальності. Після того, як НБУ вивів з ринку близько 50 банків, в топ-50 потрапили фінустанови, які раніше не були розпещені увагою журналістів.

У багатьох з них немає прес-служб, а якщо і є, то достукатися до них дуже важко.

Банк "Фінансова ініціатива" Олега Бахматюка, який на початок року займав 18 місце за розміром активів (за вирахуванням банку "Надра" і "Дельти" - вже 16-е) контактів прес-служби не публікує.

У контакт-центрі з'єднати з такими людьми нас теж не змогли. Лист на загальну пошту в банку проігнорували.

Не вдалося достукатися і до голови правління Міжнародного інвестиційного банку (входить в топ-40) Петра Порошенка. Прес-служби у банку немає.

"Штат у нас не роздутий", пояснили у приймальні і порадили відправити запит на загальну пошту.

Запит Hubs не дійшов. "Ми - банк, у нас стоять гарні спам-фільтри", - пояснили у приймальні. Насправді, фільтри погані. Хороші захищають від спаму.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!