"Енергоатом" хоче будувати енергоблоки Хмельницької АЕС спільно з чеською Skoda

Вівторок, 21 квітня 2015, 19:23

Держкомпанія "Енергоатом", оператор усіх діючих атомних електростанцій України, розраховує до червня отримати дозвіл уряду на добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС спільно з чеською компанією Skoda.

Про це журналістам сказав заступник генерального директора - директор з нових ядерних установок компанії "Атомпроектінженіринг", яка входить в "Енергоатом", Ігор Орлов, передає УНІАН.

"Зараз готується відповідне розпорядження Кабміну, яке дозволить нам працювати в цьому напрямі... Очікуємо цього місяця, максимум наступного", - сказав він.

При цьому Орлов повідомив, що після отримання такого дозволу Україні необхідно буде підписати міжурядову угоду з чеською стороною.

Реклама:

Також заступник гендиректора "Атомпроектінженірингу" розповів, що добудова двох блоків Хмельницької АЕС здійснюватиметься за власні кошти "Енергоатому" і за гроші, які може виділити чеська Skoda в вигляді кредиту.

Також Орлов сказав, що, попри те, що акціонером Skoda є російська корпорація ЛМЗ, цей факт не матиме впливу на процес добудови енергоблоків.

Як повідомлялося, згідно з програмою уряду, Україна планує до 2020 року завершити будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції, фундамент яких було закладено ще за часів СРСР.

Водночас, в документі не міститься інформації, за якими технологіями планується добудова енергоблоків №3 і №4 на Хмельницькій АЕС.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія "Атомбудекспорт". У конкурсі, крім "Атомбудекспорту", брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO. 

Голова "Енергоатому" Юрій Недашківський наприкінці 2014 року заявив, що Україна може денонсувати угоду з Росією через відсутність з боку останньої якихось зрушень у реалізації цього проекту. Замінити "Росатом" у реалізації проекту добудови енергоблоків на Хмельницькій АЕС може чеська Skoda. 

Компанія "Енергоатом" має намір використовувати не менш як 70% українського обладнання при добудові 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: