Українці їстимуть імпортну вівсянку у разі зміни оподаткування АПК - експерти

Вівторок, 21 квітня 2015, 10:45

Без повернення ПДВ виробництво вівса стане збитковим, і аграрії будуть вимушені від нього відмовитись.

Про це йдеться у розрахунках експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Як зазначається, за офіційними даними, рентабельність виробництва вівса в Україні у 2009-13 роках в середньому становила -0,1%.

За розрахунками експертів асоціації, акумульоване сільгосппідприємствами протягом цього періоду ПДВ додатково забезпечувало 7% до рентабельності виробництва вівса.

Реклама:

"Для України припинення виробництва цієї культури означатиме щорічну втрату експортної виручки у розмірі 1,5 млн доларів, зменшення валової продукції сільського господарства на 150 млн гривень та зростання імпортозалежності", - йдеться у повідомленні.

Крім того, це завдасть удару по переробній галузі, підприємства якої, в умовах відсутності вітчизняної сировини та високої вартості імпортної, не зможуть в повній мірі завантажити свої виробничі потужності або взагалі припинять діяльність.

Це, в свою чергу, призведе до дефіциту продуктів переробки вівса та стрімкого зростання цін для споживачів, зазначають експерти.

"Акумуляція ПДВ сільгоспвиробниками поки що є єдиною підтримкою агросектору з боку держави і дозволяє аграріям вирощувати не тільки ряд основних зернових, а й менш рентабельні, але традиційні для нашої країни культури, такі як овес", - зазначив генеральний директор асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Тарас Висоцький.

За його словами, необдумані зміни до системи оподаткування сільськогосподарської галузі призведуть до того, що навіть вівсянка в Україні стане імпортною, а задекларовані програми щодо стимулювання експорту та імпортозаміщенню так і залишаться тільки на папері.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: