Думка експерта: Перехід на закупівлю газу на східному кордоні має відбутись якнайшвидше

Понеділок, 20 квітня 2015, 17:33

В України залишилось не так багато часу, щоб змусити європейські  компанії та Росію перенести точку продажу російського газу з західного на східний кордон.

Таку думку висловила президент аналітичного центру DIXIGroup Олена Павленко.

"Навіть зважаючи на ситуацію війни, зараз це зробити буде легше, ніж через два роки, коли будівництво "Турецького потоку" (якщо воно взагалі розпочнеться) вийде на певну стадію", - підкреслює Павленко.

"Виступ голови "Газпрому" Олексія Міллера минулого тижня показав, наскільки далеко "Газпром" готовий заходити, щоб припинити транзит газу територією України", - вважає вона.

Реклама:

На думку експерта, російська сторона готова терпіти фінансові втрати, ризики, навіть погіршення стосунків з ЄС через використання шантажу з боку Росії, - заради того, щоб побудувати альтернативу українському газопроводу.

"Саме тому, якщо будівництво розпочнеться, Росія використає вимогу перегляду газових контрактів з компаніями ЄС, що теж необхідно Україні, для того, щоб змушувати їх переносити точку закупівлі не на сході України, а на точках сходу поки що міфічного "Турецького потоку", - заявила Павленко.

"У таких умовах в України буде значно менше аргументів та інструментів діалогу з європейськими компаніями, ніж є зараз", - підсумувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!