Російські металурги втратили 11 мільярдів доларів на закордонних активах

Понеділок, 20 квітня 2015, 10:56

За останні 3 роки "Норільський нікель", "Северсталь", "Мечел" втратили від продажу зарубіжних металургійних підприємств в Австралії, Африці, США і Європі 11 млрд доларів.

Про це пишуть "Известия".

Як повідомляється, у свій час ці три компанії витратили на покупку зарубіжних активів понад 18 млрд долларв, а потім позбулися їх, виручивши всього близько 6 млрд доларів.

Експерти вважають, що вийти із зарубіжного бізнесу компаніям довелося через стратегічні прорахунки при прийнятті рішень про покупку.

Реклама:

Вміння будувати довгострокові прогнози і аналізувати рух ринку виявилося не найсильнішою стороною російських олігархів.

Експерти сходяться на думці, що в цілому "Норільський нікель" правильно робив, що розвивав зарубіжну мережу, перетворюючись на глобальну гірничо-металургійну компанію.

Але ГМК купила нікелеві підприємства в Африці та Австралії на піку цін на нікель - і це було головною помилкою.

Розширюючи присутність у Північній Америці, "Северсталь" Олексія Мордашова робила ставку на автопром.

Компанія витратила в 2004-2007 році на покупку заводів Severstal Dearborn і Severstal Columbus 3 млрд доларів.

Завод в Дірборні знаходиться поблизу Детройта - столиці американського автопрому. Восени 2014 "Северсталь" продала ці заводи за 2,3 млрд доларів. Одночасно "Северсталь" продала за 140 млн доларів американську вугледобувну PBS Coals, придбану в 2008 році за 877 млн доларів.

Продаж заводів співпав за часом із загостренням відносин між США і Росією.

Слабкою ланкою "Северстали" за океаном була і власна вуглевидобувна PBS Coals (продана за 140 млн доларів канадської Corsa Coal в 2014), яка працювала на межі зупинки через нерентабельність у зв'язку з падінням світових ціна на вугілля.

Ще до подій у Криму американські сенатори вимагали розслідувати, чому в 2012 році міністерство енергетики США вирішило видати державний кредит на модернізацію Severstal Dearborn, що належить російському олігарху. Кредит після піднятою галасу так і не видали.

Гірничо-металургійна компанія "Мечел", так само як і "Северсталь" і "Норільський нікель", купувала деякі зарубіжні активи значно дорожче, ніж пізніше продала.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: