Україна не згодна з пропозиціями кредиторів щодо реструктуризації боргу

Субота, 18 квітня 2015, 11:14

Низка принципів реструктуризації зовнішнього боргу, запропонованих Україні комітетом кредиторів, які сукупно володіють зобов'язаннями країни на 10 млрд доларів, не влаштовують українську сторону.

Про це говориться в презентації Мінфіну для кредиторів, оприлюдненій на зустрічі у Вашингтоні в ніч на суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Радники цього комітету передали українській стороні документ, що описує деякі принципи реструктуризації. Україна не згодна на деякі з цих принципів", - зазначається в документі.

Згідно з документом, в даний час консультації з вказаним комітетом ведуться на рівні радників.

Реклама:

Мінфін уточнює, що комітет, який складається з п'яти кредиторів, залучив радниками компанії Blackstone and Weil Gotshal.

"Переговори з кредиторами пройдуть у квітні і травні. Переговори будуть спрямовані на досягнення цілей МВФ: для суверенних зобов'язань і зобов'язань з держгарантією - цілей 1-3, для державних компаній - тільки цілі 1", - наголошується в презентації.

Згідно з програмою з МВФ, угоди щодо зміни умов запозичень повинні забезпечити виконання Україною трьох цілей: перша - економія на зовнішніх платежах за боргами держави і гарантованих державою і суб'єктів держсектора на суму приблизно 15,3 млрд доларів за період реалізації програми МВФ; друга - забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні не вище 71% ВВП; третя - підтримка загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП в 2019-2025 роках.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України на 17,5 млрд доларів Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Уряд також включив у реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку, "Укрзалізниці", однак вказані позичальники вестимуть консультації з кредиторами з приводу умов реструктуризації їх позик як окремі юридичні особи.

Водночас найбільші утримувачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати 3 млрд доларів наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!