Україна закликає кредиторів уникнути історії Греції та Аргентини

П'ятниця, 17 квітня 2015, 19:30

Україна закликає кредиторів до швидкого досягнення угоди про реструктуризацію боргу в рамках програми розширеного фінансування EFF з МВФ, оскільки таке рішення є взаємовигідним і дозволить уникнути негативного досвіду Греції та Аргентини.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько виступаючи в Peterson Institute for International Economics у Вашингтоні в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми не повторюватимемо помилок Греції та Аргентини. Реструктуризація заборгованості є неминучою і не може бути відкладена", - сказала голова Мінфіну.

Вона нагадала, що 40 млрд доларів пакет допомоги у рамках чотирирічної програми EFF передбачає економію бюджетних виплат за рахунок реструктуризації в 15,3 млрд доларів.

Реклама:

Яресько ще раз зазначила, що така реструктуризація передбачатиме продовження термінів погашення, зниження купона й основного боргу.

"Ми гнучкі, ми відкриті для рішень, як ми комбінуватимемо ці три заходи, щоб досягти програмних завдань МВФ. Але я маю наголосити, ці завдання висічені на камені", - наголосила глава Мінфіну.

Згідно з програмою з МВФ угоди із зміни умов запозичень мають забезпечити виконання Україною трьох кількісних зобов'язань: економія на зовнішніх платежах за боргами держави й гарантованими державою та суб'єктів держсектора на суму приблизно 15,3 млрд доларів за період реалізації програми МВФ; забезпечення до 2020 року співвідношення державний борг/ВВП на рівні, не вищому за 71% ВВП; підтримка загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговихми операціями в середньому на рівні 10% ВВП у 2019-2025 роках.

Яресько зазначила, що продовження термінів погашення - завдання №1, проте проблема України полягає не лише в недостатній ліквідності, а й в платоспроможності, тому два інші завдання боргової операції також важливі.

"Це в інтересах усіх, оскільки забезпечить довгострокову боргову стійкість України. Це загальний інтерес забезпечити, щоб Україна була здатна з часом, у 2017-2018, повернутися на ринки", - сказала глава Мінфіну.

Вона наголосила, що українська сторона налаштована почати і зробити цю роботу правильно. "Наше повернення на ринки капіталу буде набагато більш гарантованим, якщо воно засноване на реальності, а не на надіях", - наголосила Яресько.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!