"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прогрес у підвищенні інвестпривабливості України відсутній

Четвер, 16 квітня 2015, 12:52

Індекс інвестпривабливості України за підсумками першого кварталу залишився на рівні тримісячної давності - 2,51 бала при максимально можливій оцінці 5 балів.

Про це йдеться в результатах щоквартального дослідження, яке оприлюднила Європейська бізнес-асоціація (ЄБА).

"85% бізнесменів незадоволені станом інвестиційного клімату в Україні. Більше того, 46% керівників компаній-членів асоціації вважають, що бізнес-клімат став навіть гірше, ніж у грудні 2014 року, а 47% опитаних не прогнозують поліпшення в другому кварталі 2015", - йдеться в повідомленні ЄБА.

Асоціація нагадує, що за підсумками першого-другого кварталів минулого року значення індексу досягало 2,72-2,74 балів, проте в третьому кварталі знизилося до 2,65, а в четвертому - до 2,5 балів.

Реклама:

Негативний результат першого кварталу 2015 року, як зазначається  в результатах дослідження, пов'язаний з різким прискоренням інфляції, крихкістю банківської системи, волатильністю валютного курсу, недоступність. кредитних ресурсів, валютними обмеженнями і непослідовною політикою НБУ.

Серед інших дестабілізуючих факторів респонденти відзначили податковий тиск, введення додаткових імпортних мит, невирішену ситуацію на сході країни, а також незрозумілу стратегію уряду щодо впровадження реформ в цілому.

Згідно з результатами дослідження, в якому взяло участь 114 компаній, 89% керівників не бачать жодних передумов для стабілізації фінансового ринку, 80% незадоволені ефективністю боротьби з корупцією, 77% не помітили реформ судової системи, 55% незадоволені митними процедурами, а 55% не бачать прогресу з відшкодуванням ПДВ.

У той же час ЄБА вказує, що 17% помітили незначне спрощення митного оформлення, 11% - поліпшення в судовій сфері і лише 8% вважають, що торгівля стала простіше.

Головним позитивом за останні три місяці бізнес вважає активні кроки уряду в напрямку дерегуляції та спрощення процедур ведення бізнесу.

За результатами дослідження, ці спроби найкраще відчув аграрний бізнес: йдеться про скасування необхідності отримання карантинного сертифіката, скорочення термінів надання фітосанітарного сертифіката, відмінність 6 ліцензій та 14 дозвільних документів у сфері регулювання сільського господарства.

Асоціація відзначає, що в нинішній, 27-й, хвилі дослідження інвестпривабливості бізнесменам було поставлене додаткове питання:

"Хто повинен нести відповідальність за впровадження економічних реформ?" Переважна більшість опитаних (54%) вважають, що відповідальним є прем'єр-міністр, ще 24% назвали президента, а 17% відзначили голову Верховної Ради і міністра економічного розвитку і торгівлі.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!