Яресько застерігає власників облігацій від затягування переговорів

Середа, 15 квітня 2015, 10:00

Міністр фінансів України Наталія Яресько попереджає власників українських облігацій, що, якщо вони не почнуть найближчим часом серйозних переговорів про реструктуризацію боргу, то можуть зіткнутися з ризиком ще більших втрат.

Про це сказала вона в інтерв'ю The Wall Street Journal, передає "Інтерфакс-Україна".

"Насамперед, вони недооцінюють глибину фінансового та економічного стресу, в якому перебуває зараз країна", - сказала вона.

У разі погіршення ситуації може вирости політичний тиск на користь відмови країни від обслуговування зовнішніх боргів, попередила Яресько.

Реклама:

"Це один з тих ризиків, який кредитори повинні брати до уваги", - сказала вона.

Яресько повідомила, що поки переговори з приватними кредиторами йдуть повільно: "Ми не рухаємося вперед у наших обговореннях так швидко, як я розраховувала".

За її словами, вона досі мала конструктивні консультації тільки з окремими власниками паперів, вести же ефективні переговори вона може тільки з ясно окресленою групою кредиторів.

Яресько, коментуючи нещодавню публічну контрпропозицію групи найбільших приватних кредиторів України на чолі з Franklin Templeton Investments, заявила, що однієї розстрочки українських боргів буде недостатньо для виконання програми, узгодженої з МВФ, буде потрібно і скорочення основної суми облігацій.

Нагадаємо, Мінфін України з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу і повинен завершити їх вже до кінця травня, щоб отримати наступний транш кредиту МВФ.

Україна офіційно запропонувала власникам її облігацій, включаючи Росію, обговорити скорочення суми основного боргу та купонних виплат, а також продовження термінів обігу паперів.

Група власників українських паперів запропонувала у відповідь обмежитися розстрочкою, Росія в переговорах брати участь відмовилася.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: