ЗМІ: Держава, як і раніше, відшкодовує ПДВ "любимчикам"

Субота, 11 квітня 2015, 13:49

Держбюджет на 2015 рік передбачає відшкодувати компаніям в цілому за нинішній рік близько 58 млрд грн ПДВ, при цьому за перший квартал відшкодовано лише 12 млрд, що на 2,5 млрд менше плану.

Про це йдеться в статті ZN.UA.

Як пише видання, у питанні відшкодування ПДВ існують перекоси, і підприємства штучно діляться на кілька категорій.

"Адже запас міцності компаній за минулий рік істотно скоротився, вони не можуть чекати нескінченно довго своїх же грошей, у той час як "обрані" отримують їх щомісяця і без затримки. Про яку пропорційності може йти мова, якщо, наприклад, "Кернел-Трейд" Андрія Веревського за три місяці 2015-го відшкодував більше, ніж за весь минулий рік, - понад 1 млрд грн, тоді як інші фірми з липня 2014-го не бачили своїх грошей", - йдеться в матеріалі.

Реклама:

Ціна питання, за словами експертів і підприємців, в середньому 25% від суми відшкодування (торік було близько 15%).

 

Однією з обов'язкових умов є наявність переплати податку на прибуток, а додатковим важелем тиску на тих, хто все-таки хоче по-чесному, - державні облігації, які можна отримати замість живих грошей.

У минулому році їх видали майже на 7 млрд грн, пише видання.

"Сенс в ПДВ-облігаціях був би, якби їх видавали всім. У нинішньому ж варіанті це не найпривабливіша практика для бізнесу. Ми ж розуміємо, що всі компанії заплатили живі гроші, а отримали - не всі, деяким видали облігації, та ще і з затримкою", - розповів виданню координатор групи "Податковий кодекс" ДП "Нова Країна" Тарас Козак.

За його словами, система вибудувана таким чином: є підприємства "хороші" - їм ПДВ відшкодовують регулярно, в повному обсязі і живими грошима, є "погані" - їм ніби як теж відшкодовують, але облігаціями, а є "зовсім погані" - їм просто нічого не платять.

Зрозуміло, що за відкат "погані" без проблем стають "хорошими". Ті, хто починає платити менші відкати, отримують облігації. А ті, хто взагалі перестає платити, нічого не отримують", - пише автор статті.

Як повідомляється, в регіональному розрізі все також дуже нерівномірно. Одеська та Полтавська області експортують приблизно рівні обсяги, але компаніям Одеській області відшкодували 170 млн грн, а Полтавської - тільки 22. Аналогічна ситуація з Київською та Миколаївською областями: при рівних обсягах експорту бізнесмени Київщини отримали в три рази більше відшкодування.

 

За словами експертів, в ДФС ще лежать незадоволені заявки на відшкодування ПДВ, датовані липнем-серпнем минулого року.

Борг держави перед бізнесом продовжує зростати, цифри називають різні - від 20 млрд до 35 млрд грн.Але питання не в обсязі боргу, а в тому, що його в принципі не повинно бути.

Оскільки механізм сплати ПДВ передбачає відволікання оборотних коштів, то для того, щоб він працював правильно, ці кошти мають повертатися вчасно, йдеться в статті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: