Мінекономрозвитку вмовлятиме експортерів перевагами вільної торгівлі з ЄС

П'ятниця, 10 квітня 2015, 18:18

Особливий акцент у роботі з експортерами буде на максимальному використанні переваг режиму вільної торгівлі з ЄС, роботі з малим і середнім бізнесом та експорті послуг.

Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Наталія Микольська, йдеться у повідомленні міністерства.

"Важливим напрямком є додавання акценту на експорт послуг. Зараз він становить 17% від загального обсягу українського експорту,  як правило в країнах які мають збалансований підхід експорту товарів і послуг, він становить 25-30%. Міністерство приділятиме більше уваги експортерам послуг. І це не лише IT-галузь, це й освітні, туристичні, медичні і інші послуги", - сказала Микольська.

Торговий представник України також визначила декілька основних принципів, якими керуватиметься Мінекономрозвитку у подальшій роботі. Перш за все це принцип ефективності.

Реклама:

"У нас є багато механізмів, які мало або взагалі не використовувались бізнесом. Це міжурядові і міжвідомчі комісії, переговори по зонам вільної торгівлі і залучення до них бізнесу, у нас є механізми – візити наших посадовців до інших держав. Наше завдання: щоб у кожній поїздці нашого міністра, прем’єра, або іншого вископосадовця, вони лобіювали торгівельні інтереси нашої країни", - додала вона.

Наступний принцип - це прозорість. Зокрема, зрозумілий процес прийняття рішень владою і встановлення правильних пріоритетів після консультацій із бізнесом.

Не менш важливим принципом є робота з малими і середніми підприємствами, не нехтуючи при цьому  інтересами великих підприємств.

Ще одним пріоритетом є домінування інтересів галузі, а не окремих  підприємств, як це відбувається у всьому світі, де індустріальні асоціації мають дуже важливий голос і формують торгівельну політику.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!