Думка експерта: Газова "щедрість" Москви має приховані цілі

Середа, 1 квітня 2015, 20:31

Надавши Україні "знижку" на газ, Росія нівелювала цінність наступних брюссельських переговорів, метою яких було встановлення ринкових та прийнятних цін на блакитне паливо для України.

Таку думку висловила директор Департаменту енергетичної політики Міжнародного центру перспективних досліджень Наталія Слободян.

"Знижка на російський газ для України на другий квартал 2015 року, так званий "літній пакет" буде збережена на попередньому рівні, - 100 доларів за тисячу кубометрів, тобто по-суті відбулась пролонгація "зимового пакету" за умови збереження закладеної системи розрахунків", - заявила Слободян.

За її словами, важливо зрозуміти приховані цілі "газової щедрості" Москви.

Реклама:

"По-перше, Кремль нівелював цінність наступних брюссельських  переговорів, метою яких було встановлення ринкових та прийнятних цін на природне паливо для України. В результаті потреба таких переговорів сьогодні зникла", - вважає експерт.

"По-друге, Росія використовує вже апробований часом інструмент "газової голки" для України, коли дешевий вуглеводень гальмує реалізацію програм енергоефективності, модернізації виробництв, оптимізації енергетичного балансу тощо", - заявила Слободян.

Таким чином, на думку експерта, запускається мотиватор для українського уряду не проводити реформи та реальні трансформації на національному газовому ринку, а продовжувати користуватись російськими скидками та мати дешевий газ.

"По-третє, для Росії дуже важливо в очах європейських партнерів зберегти реноме "надійного та відповідального" постачальника. Загально європейська тенденція на скорочення споживання вуглеводнів та диверсифікацію потоків газу є загрозливою для життєво важливих інтересів Росії в сенсі наповнення бюджету", - зазначила Слободян.

Вона також повідомила, що за останні три роки європейці скоротили приблизно на 5-6% споживання російського газу, а з урахування останніх  вимог європейських директив альтернативна енергетика повинна займати частку в енергетичному балансі країн не менше ніж 15% до кінця 2020 року.

"Такий стан речей може призвести до скорочення закупівель країнами ЄС російського газу на  20-25% на кінець 2020 року", - вважає Слободян.

"Дешевий російський газ або газ зі знижками -  це ілюзія вирішення проблеми. Україна потребує встановлення довготривалих та прогнозованих газових відносин з Росією", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!