Українці можуть отримати доступ до інформації про нерухомість

Середа, 1 квітня 2015, 19:11

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2423, яким передбачається відкриття інформації щодо власників нерухомого майна, землі та автомобілів.

Авторами законопроекту виступили депутати від різних політичних сил, повідомляє "Центр протидії корупції".

"Фактично, будь-хто за невелику плату зможе, ввівши прізвище в програму, дізнатися якими квартирами,ділянками чи автомобілями володіє та чи інша особа. Тим не менше, законом захищені персональні дані громадян, а саме точна адреса квартири чи будинку, або номери автомобіля", - йдеться у прес-релізі.

"Як зазначається, інформація, яку отримає користувач, міститиме лише дані про те, в якій області розташовані квартира, будинок чи земельна ділянка, їх площа та коли вони були придбані.

Реклама:

Аналогічно пошук триватиме і по автомобілях. Користувач зможе отримати інформацію щодо марки, року випуску та об’єму двигуна автомобіля, без номерного знаку власника.

"Прийняття законопроекту №2423 стане ще одним кроком до прозорості власності в Україні, а відповідно й інструментом для боротьби з корупцією", - стверджує Єгор Соболєв, голова Комітету по боротьбі з корупцією Верховної Ради.

"Він стане тестом для кожного депутата під час голосування в залі на готовність показати свою власність, яка сьогодні прихована від громадськості за допомогою законодавства, та залишає багато способів уникнути декларування своїх реальних статків", - додав він.

На думку, Віталія Шабуніна, голови правління "Центру протидії корупції", експерта антикорупційної групи Реанімаційного Пакету Реформ: "Можливість пошуку інформації про нерухомість та автомобілі за прізвищем власника стане чудовим інструментом для боротьби з корупціонерами в Україні, які декларують одні статки, а фактично володіють іншими".

"Маєтки, зареєстровані на дітей ТОП-чиновників можна буде легко знайти, перевіривши інформацію про сім’ї  та близьких родичів, а також їх декларації", - додає громадський активіст.

Експерти нагадують, що минулого року Верховна Рада ухвалила закон № 4728, яким зробила можливим пошук інформації в реєстрі нерухомості по квартирам та будинкам, але виключно за об’єктом пошуку.

"Сьогодні, ввівши адресу квартири, чи будинку в пошуковику, можна отримати інформацію про те, хто є власником нерухомості. Після прийняття законопроекту №2423, можна буде отримати ж інформацію про те, чим володіє кожна особа, але без прив’язки до адреси", - йдеться у прес-релізі.

"Відкриті реєстри нерухомості сьогодні працюють в багатьох розвинутих країнах та довели свою ефективність, як один з ключових елементів боротьби з корупцією та захисту власності від рейдерського захоплення", - стверджує Леонід Козаченко, народний депутат, співавтор законопроекту.

"Україна має піти тим же шляхом та зробити доступною, наскільки це можливо, інформацію про майно, тим не менше, захистивши власників від відкриття особистої інформації, що і пропонується законопроектом №2423", - повідомив він.

Тим не менше, як стверджують експерти, цей законопроект не стане жодним чином інструментом недобросовісних людей, переслідувачів, тощо, адже жодним чином не можна буде отримати інформацію про те, де конкретно проживає людина, чи на якій саме машині їздить.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!