Середня ціна на нафту становитиме 53 долара за барель - Світовий банк

Середа, 1 квітня 2015, 14:07

Середня ціна на нафту в 2015 році становитиме 53 долара за барель, при цьому очікується лише незначне її зростання на 4 долари за барель в 2016 році.

Про це випливає з оновленого прогнозу, підготовленого Світовим банком (СБ), пише Прайм.

"Передбачається, що країни ОПЕК утримаються від будь-якої політики з управління пропозицією і що світова економічна ситуація не погіршиться. Цей прогноз відображає зміну політики ОПЕК, пом'якшення геополітичної напруженості, достатній обсяг поставок і досягнення помірного рівня попиту", - пояснюють автори.

У доповіді зазначено, що зниження нафти, що спостерігається останнім часом вплине і на інші ринки енергоносіїв - особливо на ринок природного газу в Європі та Азії.

Реклама:

За прогнозами Світового банку, в 2015 році еталонні ціни на європейський природний газ знизяться на 15%.

"В даний час на ринку нафти триває пошук нової рівноважної ціни в міру того, як країни ОПЕК і не входять в ОПЕК нафтовидобувні країни конкурують за частку ринку - особливо після прийнятого ОПЕК рішення в листопаді не скорочувати обсяги видобутку нафти", - пишуть автори.

Тому прогноз допускає альтернативні сценарії. У першому з них, середня ціна на нафту становить 45 доларів за барель в 2015 році і 50 доларів за барель в 2016 році.

У другому сценарії ціна становить 65 доларів за барель в 2015 році і 69 - в 2016 році. Автори відзначають, обидва сценарії не передбачають будь-яких змін державної політики РФ протягом прогнозного періоду, а уряд реалізує новий антикризовий план незалежно від рівня цін на нафту в 2015 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!