"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: За комунальні борги можуть відбирати квартири

П'ятниця, 6 березня 2015, 19:05

Систематична несплата за комунальні послуги та накопичення боргів може закінчитися примусовим стягненням заборгованості через суд, в тому числі за рахунок майна боржника.

Таку думку висловила юрист компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Наталія Рачок.

"Ніхто не може бути примусово позбавлений житла, крім як на підставі закону за рішенням суду. Про це говорить стаття 47 Конституції України", - нагадує юрист.

За її словами, ЖЕКи цілком законно можуть звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення боргів за житлово-комунальні послуги.

Реклама:

"Таку заяву, швидше за все, буде задоволено, але лише в тому випадку, якщо заборгованість є безперечною, а розмір заборгованості не заперечується боржником. При цьому потрібно розуміти, що постачальник послуг має право заявити вимогу про стягнення боргу з оплати житлово-комунальних послуг, незалежно від розміру заборгованості. Це може бути і 50 копійок, і 100 тисяч гривень", - пояснює Рачок.

"Це ще не означає, що рішення суду не можна оскаржити. Якщо боржник не згоден з розміром заборгованості, ЦПК України передбачає право на подачу заяви про скасування судового наказу, яке подається протягом десяти днів з дня її отримання", - відзначає вона.

За словами юриста, в разі скасування судового наказу, вимоги про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг можуть надалі розглядаються в порядку позовного провадження.

Вона також зазначила, що стаття 52 Закону України "Про виконавче провадження" передбачає, що якщо сума, що підлягає стягненню, не перевищує десяти розмірів мінімальної заробітної плати (12,18 тисяч гривень), звернення про стягнення єдиного житла боржника та земельної ділянки, на якому воно розташоване, не задовольняється.

"У такому випадку державний виконавець зобов'язаний вжити всіх заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника", - підкреслює Рачок.

"Отже, будь-які висловлювання ЖЕКів про намір відсудити квартири за несплату комунальних послуг у судовому порядку, по суті, є лише засобами впливу на недобросовісних споживачів послуг", - заявила Рачок.

Експерт також зазначає, що арешт і примусова реалізація нерухомого майна здійснюються у процедурі примусового виконання рішення про стягнення заборгованості, а сама процедура стягнення може зайняти багато часу.

"Проте небезпека втратити житло в рахунок сплати боргів по комуналці все ж існує", - підсумувала Рачок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!