Через 10 років Україна може увійти в перелік найбільших імпортерів молочної продукції

Четвер, 5 березня 2015, 17:46

В найближчі роки Україна втратить позицію країни нетто-експортера молочної продукції, а через 10 років може увійти в перелік найбільших імпортерів молочної продукції.

Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу".

"Наразі в Україні спостерігається значне скорочення поголів’я корів. За попередніми оцінками, зараз в Україні у всіх категоріях господарств утримується близько 2,2 млн корів, а це на 7% менше за поголів’я на початок року", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, стрімке скорочення поголів’я корів в Україні почалося ще з грудня.

Реклама:

"Звичайно, певний вплив мав сезонний фактор, проте основною причиною стала саме критична ситуація в молочному секторі. Починаючи з грудня 2014 року, і до березня 2015 року, кількість корів зменшилась майже на 260 тисяч, тоді як з 2012 року по 2015 рік даний показник знизився на 255 тисяч голів", - повідомляє прес-служба.

У прес-релізі наголошується, що стрімке падіння кількості корів в Україні вже найближчим часом призведе до дефіциту молока на ринку.

За попередніми оцінками, зараз в Україні у всіх категоріях господарств нараховується близько 2,2 млн корів, але ця кількість здатна забезпечити пропозицію молочних продуктів на 8% нижче рівня минулого року.

"Проте слід мати на увазі, якщо ситуація не зміниться, то значна кількість корів далі буде вирізатись. Поголів’я, що залишиться, не  зможе задовольнити внутрішній попит на молоко, що спричинить зростання цін на молочні продукти для кінцевих споживачів на 20-30%", - йдеться у повідомленні.

"В докризові роки Україна знаходилась в списку 10 найбільших виробників та експортерів молочної продукції", - повідомила експерт аграрних ринків УКАБ  Аліна Жарко.

За її словами, якщо ситуація залишиться критичною, то вже в найближчі роки Україна втратить позицію країни нетто-експортера молочної продукції, а через 10 років увійде в перелік 10 світових імпортерів молочної продукції.

"Таким чином, потрібно вжити радикальних заходів для збереження молочної галузі України. Дуже важливим є діалог та об’єднання зусиль кожного з учасників ланцюга: виробників, переробників, торгових мереж, а також держави і профільних асоціацій. Тільки добре обдумані, цілеспрямовані та швидко впроваджені  заходи зможуть врятувати сектор", - підсумувала Жарко. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: