"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Португалія та Іспанія приєднаються до енергетичного ринку ЄС

Четвер, 5 березня 2015, 09:06

Єврокомісія і лідери Франції, Іспанії та Португалії домовилися про вирішення проблеми з'єднання двох країн Іберійського півострова з енергетичним ринком ЄС.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

Як повідомляється в комюніке Єврокомісії, в середу в Мадриді спеціально для цього зустрілися її голова Жан-Клод Юнкер, президент Франції Франсуа Олланд, глава уряду Іспанії Маріано Рахой і прем'єр-міністр Португалії Педру Пасуш Коелью.

"Будівництво транскордонних з'єднань - це пріоритет для Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, - наголошується в комюніке. - Добре інтегрований європейський енергетичний ринок має ключове значення для створення Енергетичного союзу і служить найважливішим фактором зміцнення безпеки поставок енергії в Європі".

Реклама:

Формування Європейського енергетичного союзу буде однією з головних тем саміту ЄС 19-20 березня. Учасники зустрічі домовилися створити робочу групу високого рівня, яка стежитиме за розробкою проектів з'єднання енергосистем і їх своєчасним виконанням.

"Наші сьогоднішні домовленості - це перший конкретний результат Європейського енергетичного союзу. Сьогодні ми почали унікальний процес регіональної конвергенції в галузі енергетики, і я хотів би бачити все більше його проявів в Європі", - заявив на мадридської зустрічі Юнкер.

Група високого рівня для Південно-Західної Європи займеться інфраструктурними проектами з'єднань ліній електропередач та газопроводів. До середини квітня буде підготовлено ТЕО для з'єднання електричних мереж Іспанії та Португалії через Францію з рештою ЄС, трохи пізніше - для газопровідного з'єднання.

Досі Іспанія і Португалія були практично відрізані від енергетичного ринку ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!