Монетарна база в Україні за рік може зрости на 91 мільярд гривень

Вівторок, 31 березня 2015, 13:43

Нацбанк не змінив своє рішення дотримуватися у 2015 році досить жорсткої грошово-кредитної політики, і планує приріст монетарної бази до 27%, або на 91 млрд грн.

Про це йдеться у пропозиціях з розробці Основних засад грошово-кредитної політики на 2015 рік, затверджених постановою НБУ №201 від 27 березня, пише "УНІАН".

Згідно з документом, у 2015 році зберігається необхідність у досить жорсткій грошово-кредитній політиці з метою зниження ризиків для стабільності гривні.

"Виходячи з цього, а також враховуючи макроекономічний прогноз, приріст монетарної бази у 2015 році може становити до 27%, або 91 млрд грн", - наголошується в документі.

Реклама:

За інформацією НБУ, параметри політики передбачають необхідність підтримки Фонду гарантування вкладів фізосіб, мінімізацію фінансової підтримки НАК "Нафтогаз України" і держбюджету, активне використання інструментів для збору надлишкової ліквідності і гнучке застосування обов'язкового резервування для банків.

Нацбанк підкреслює, що виконання зобов'язань у рамках нової програми з Міжнародним валютним фондом вимагає тісної співпраці Національного банку і уряду.

Зокрема, виконання кількісних критеріїв ефективності програми МВФ вимагає координації грошово-кредитної політики з бюджетною та борговою політикою уряду.

Повідомляється, що документ буде направлено Раді НБУ для врахування під час розробки змін до Основних засад грошово-кредитної політики на 2015 рік.

Раніше голова Нацбанку Валерія Гонтарева повідомляла, що НБУ планує на 2015 рік приріст монетарної бази на 27%, або на 91 млрд грн, і готовий надавати підтримку уряду у фінансуванні видатків держбюджету тільки у цих межах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: