Думка експерта: Інвесторам потрібен незмінний Податковий кодекс

Понеділок, 30 березня 2015, 16:46 -

Інвестор очікує закінчення податкової реформи та мораторію на внесення змін у Податковий кодекс України.

Про це заявив головуючий Ради УАІБ Дмитро Леонов у своєму виступі на "круглому столі", організованому Комітетом Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

Він підкреслив, що остаточний варіант проекту змін до Податкового кодексу має бути узгоджений з бізнес спільнотою та містити норму про мораторій на внесення змін до тексту ПКУ протягом п’яти років, крім випадків, коли такі зміни: знижують податковий тиск на платників податків, покращують систему адміністрування податків або стосуються оподаткування нових видів економічної діяльності, законодавче врегулювання яких виникло після запровадження мораторію на зміни до ПКУ.

Неприпустимим, на думку Леонова, є існуюча практика внесення до ПКУ норм, які визначають оподаткування суб’єктів, або операцій, які ще не врегульовані базовим законодавством.

Реклама:

За його словами, це призводить до викривлення регулювання їхньої діяльності та замість забезпечення її ефективності веде до підлаштування її під наявні податкові норми.

"Також треба збалансувати податкову, фінансову та економічну політику держави. Необхідно чітко визначити пріоритет залучення інвестицій та економічного ефекту від їх функціонування для громадян, бізнесу та держави", - заявив головуючий Ради УАІБ.

На думку експерта, фіскальні інтереси держави мають реалізуватися за рахунок збільшення бази оподаткування внаслідок зростання економічної діяльності, забезпеченої інвестиційними ресурсами. Це вимагає змінити ставлення до інвестора, починаючи з фізичної особи, не як до багатія, а як до джерела залучення інвестицій.

"Наявність у фізичної особи депозитного вкладу або інших форм заощаджень - це не єдина ознака заможності. Запроваджені з початку року підвищені ставки  оподаткування пасивних доходів фізичних осіб - це знищення основного потенціалу формування вітчизняного інвестора", - зазначив він.

Він також зазначив, що ставки оподаткування інвестиційних доходів мають бути щонайменш базовими або взагалі пільговими.

Леонов також звернув увагу на проблеми, які виникли у зв’язку із зближенням податкового та бухгалтерського обліків, зокрема, щодо виникнення внаслідок девальвації національної валюти віртуальних курсових різниць при переоцінці іноземної валюти, також переоцінок фінансових активів, з яких відтепер потрібно сплачувати податок.

"Ці норми ПКУ мають бути скасовані, оскільки відвертають інвесторів внаслідок оподаткування у них, окрім фактично отриманих доходів, також доходів умовно вірогідних", - сказав він.

Серед інших проблемних для інвесторів питань Леонов назвав наявну практику запровадження податків на обіг фінансових активів, які фактично унеможливлюють ефективну діяльність інституційних інвесторів та портфельного інвестування взагалі.

"Зокрема, наявне оподаткування операцій з купівлі-продажу іноземної валюти, яке здорожчує інвестиції та унеможливлює їх валютну диверсифікацію", - сказав експерт.

Леонов підкреслив важливість значення для країни відновлення довіри внутрішніх інвесторів, які допоможуть запустити інвестиційні процеси в Україні, і стануть  позитивним сигналом для зовнішнього інвестора. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: