"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія назвала умови отримання Україною знижки на газ

Вівторок, 3 березня 2015, 11:36

Можливість надання знижки в ціні поставок газу "Газпромом" на адресу "Нафтогазу України" може обговорюватися.

Про це заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак в інтерв'ю телеканалу "Росія 24", пише "Інтерфакс".

Проте він уточнив, що знижка можлива лише шляхом зниження експортного мита за рішенням уряду РФ, як це відбувається в рамках "зимового пакета".

Міністр підкреслив, що в ході минулих тристоронніх переговорів щодо газу Росії-України-ЄС конкретні ціни поставок після закінчення "зимового пакета", тобто з 1 квітня, не обговорювалися.

Реклама:

Новак нагадав, що зараз діє контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом", "і контракт з 1 квітня продовжує свою дію".

За його словами, поки "Нафтогаз" не звертався про надання знижки на постачання газу після 1 квітня, але можливість надання знижки прописана в контракті з "Газпромом" від 2009 року.

Новак нагадав, що в контракті прописана формула ціни поставок газу, що залежить від ціни на нафту і нафтопродукти.

"Ми повинні будемо розуміти, яка ціна буде за контрактом в цілому, оскільки вона багато в чому залежить від цін на нафту і нафтопродукти. Ціни впали і період, який береться в розрахунок, він якраз охоплює вже знижені ціни на нафту і нафтопродукти", - сказав він.

"Тому, яка складеться ціна - це буде залежати вже конкретно у другому кварталі від підсумків першого кварталу і попередніх місяців, які враховуються у розрахунку формули", - підкреслив міністр.

Новак зазначив, що "розмір знижки в чому залежить від поточної ситуації, від ринку, від конкурентоспроможності російського газу".

"Теоретично, така можливість є. Якщо будуть відповідні заявки з боку безпосередньо споживача, української сторони, уряд РФ може розглянути таку ситуацію, враховуючи, що це знижка не на ціну, а по суті справи - це зменшення і пільга по експортному миту", - підкреслив він.

"Тому ми будемо, безумовно, дивитися можливості надання такої знижки, виходячи зі стану нашого бюджету, виходячи з ринкової кон'юнктури - як буде складатися цей період за цінами. І це предмет просто окремих домовленостей", - сказав Новак.

Глава Міненерго нагадав, що на поточний момент борг "Нафтогазу України" перед "Газпромом" становить 2,4 млрд доларів, з яких 2,2 млрд доларів - обсяг заборгованості за поставлений газ в 2014 році і близько 200 млн доларів - пеня.

"Ця заборгованість на сьогодні не погашена, і по ній "Нафтогаз" і "Газпром" знаходяться в арбітражному суді в Стокгольмі. На сьогоднішній день, поки ще не було засідання. Ми очікуємо, що можливо, до кінця цього року, або на початку наступного будуть якісь дії, пов'язані з вирішенням цього суду", - сказав міністр.

Між тим, раніше "Газпром" повідомляв у своїй звітності, що усні слухання за позовом "Газпрому" про стягнення з "Нафтогазу України" 4,5 млрд доларів боргу мають відбутися в лютому-березні 2016 року, винесення рішення арбітрами планується наприкінці червня 2016 року, повідомляється в звіті "Газпрому".

З цим позовом в одну справу вже об'єднаний зустрічний позов "Нафтогазу" про повернення 6 млрд доларів можливої ​​переплати за газ.

Також суд розглядає заяву "Газпрому" про консолідацію в цьому ж процесі позову "Нафтгогаза" на суму 6,2 млрд доларів про перегляд транзитного контракту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!