Думка експерта: Влада ввела "драконівські" штрафні санкції для аграріїв за несплату ПДВ

П'ятниця, 27 березня 2015, 15:20

Держава ввела "драконівські" штрафні санкції для аграріїв за несвоєчасне сплату ПДВ на рахунки Держказначейства в розмірі 10% від суми за запізнення в один день.

Про це заявив президент УКАБ Алекс Ліссітса.

"Останні півтора року агробізнес піддається все більшому фіскальному тиску. Міністерство аграрної політики та продовольства Україні офіційно оцінило "ефект" податкових змін у 20 млрд гривень на користь держави", - зазначає експерт.

За його словами, зважаючи на попередній досвід відношення більшості органів державної влади до бізнесу в цілому і агробізнесу зокрема, вищезазначені переживання не є безпідставними.

Реклама:

"Фактично постанова Кабміну відмінила безкорупційний механізм дотації агровиробників та запровадила поле для породження корупції. Адже не виключено, що для того аби повернути акумульований  ПДВ на рахунки агропідприємств вимагатимуть так звані "відкати", як це було з експортним ПДВ за минулих урядів", - сказав Ліссітса.

Він зазначає, що якщо кошти не з’являться на рахунках українських аграріїв до кінця місяця автоматично, то тоді 30 березня 2015 стане свого роду чорним понеділком для українського агробізнесу, адже в них держава вилучить біля 5 млрд грн, а уряд в цей день остаточно втратить довіру селян.

"Залишається лише надіятися, що відповідальні за перерахунок коштів це також розуміють, а тому не допустять зловживань і вчасно повернуть аграріям акумульовані кошти", - повідомив президент УКАБ.

Як відомо, з 1 січня 2015 року українські аграрії отримали чергове фіскальне нововведення.

Наразі в Україні триває посівна кампанія, тож сільськогосподарські підприємства, відчуваючи значну нестачу обігових коштів, яка за попередніми оцінками складає близько 20 млрд гривень, стурбовані в першу чергу питанням де взяти необхідні кошти на проведення весняно-польових робіт.

За фактичної відсутності фінансування зі сторони банків та не маючи підтримки держави єдиним джерелом фінансування посівної для аграрії є власні кошти, в тому числі і акумульований ПДВ, який держава залишила в розпорядженні аграріїв щонайменше до кінця року.

За розрахунками асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) за період з січня по березень 2015 року вітчизняні аграрії акумулювали податку на додану вартість (ПДВ) обсягом близько 4,9 млрд гривень, тож несвоєчасне їх повернення може поставити під загрозу не тільки вчасне проведення технологічних операцій, але й їх реалізацію взагалі. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: